Βertoia Side Chair. Το κάθισμα με την γλυπτική μορφή που ταιριάζει σε όλους τους χώρους

bertoia side chair-p01

Προϊόν: Βertoia Side Chair
Designer: Harry Bertoia
Εταιρεία: Κnoll
Υλικό: Μέταλλο
Χώρα: Ιταλία

Καμία έκπληξη δεν νιώθει κανείς όταν μαθαίνει ότι ο Harry Bertoia (1915-1978), εκτός από σχεδιαστής επίπλων και λέκτορας πανεπιστημίου, ήταν και γλύπτης.

bertoia side chair-p02
bertoia side chair-p03

Αρκεί, λοιπόν, να κοιτάξει ένα από τα πιο γνωστά δημιουργήματά του, την Bertoia Side Chair, για να καταλάβει ότι ο Ιταλός ντιζάινερ έβλεπε τον κόσμο του επίπλου με μια καλλιτεχνική ματιά. Η συγκεκριμένη καρέκλα δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα επιτυχημένο πείραμα του 1950.

Ο Bertoia προσπάθησε, σε μια εποχή που οι περισσότερες καρέκλες ήταν φτιαγμένες από ξύλο, να μετατρέψει βιομηχανικά μεταλλικά καλώδια σε μια συλλογή καθισμάτων – και τα κατάφερε.

bertoia side chair-p04
bertoia side chair-p05

Το 1952 η Κnoll παρήγαγε την πρώτη Bertoia Side Chair, μια άνετη, πρωτοποριακή και χαριτωμένη καρέκλα. Το ανάλαφρο περίγραμμα και το αέρινο design της «κρύβει» την εξαιρετική αντοχή και σταθερότητά της.

Όπως είχε πει και ο σχεδιαστής, «κοιτάζεις αυτές τις καρέκλες και νομίζεις ότι είναι φτιαγμένες από αέρα, όπως ένα γλυπτό. Το κενό περνάει από μέσα τους».

bertoia side chair-p06
bertoia side chair-p07

Με αισθητική που αντέχει στον χρόνο, η Βertoia Side Chair θεωρείται πλέον μία από τις κορυφαίες δημιουργίες του design του 20ού αιώνα. Και εξακολουθεί να στολίζει με την αιθέρια φιγούρα της βεράντες, κήπους και καθιστικά σε μια μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

bertoia side chair-p08

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κείμενο: Μάρθα Κορινθίου για το Ιδανικό Σπίτι
Κατηγορία: Άρθρα
Πηγή: womenonly.gr


sxediastiko