Μινιμαλιστικό εξοχικό σε πέτρινο καλύβι του 1882.

Savioz House-p01Ακούγοντας σαλέ διακοπών στις Ελβετικές Άλπεις, το μυαλό μας πάει σε μεγάλα και πολυτελή κτίρια, όμως το Savioz House είναι ένα μικρό σαλέ που αυθαδιάζει απέναντι σε αυτή την εικόνα.

Οι αρχιτέκτονες Laurent Savioz και Claude Fabrizzi, αγόρασαν έναν πέτρινο καλύβι, που είχε χτιστεί το 1882 στο Giète-Délé, ένα μικρό χωριό στις Ελβετικές Άλπεις και χρησιμοποιείτο για τη στέγαση κατά την περίοδο βοσκής, με σκοπό να το μετατρέψουν σε ένα μικρό εξοχικό. Η προσθήκη ενός ορόφου το 1980 και η αλλαγή της οροφής του καλυβιού, μετέτρεψαν το καλύβι σε ένα μικρό σπίτι διακοπών, αλλοιώνοντας όμως τα χαρακτηριστικά του.
Savioz House-p02
Savioz House-p03
Savioz House-p04Η μινιμαλιστική παρέμβαση του Laurent Savioz, συνιδρυτή του αρχιτεκτονικού γραφείου Savioz Fabrizzi Architects, αποκάλυψε την ιστορία του κτιρίου, δείχνοντας όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσοψη του, στο πέρασμα των ετών. Οι αυθεντικές πέτρες, τα τούβλα που προστέθηκαν στη δεκαετία του ογδόντα, αλλά και οι σύγχρονες τροποποιήσεις, αφέθηκαν να ξεχωρίζουν κάτω από το γκρι σκούρο χρώμα.

Στο εσωτερικό του Savioz House, συνεχίζεται η μινιμαλιστική γραφή του εξωτερικού, με την εκτεταμένη χρησιμοποίηση δύο δυναμικών υλικών. Υψηλής ποιότητας κόντρα πλακέ με ορατό μοτίβο ξύλου καλύπτει τους τοίχους και την οροφή του υπνοδωματίου στον επάνω όροφο, ενώ σκυρόδεμα και γυαλισμένη πατητή τσιμεντοκονία έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στους κάτω ορόφους.

Savioz House-p05Ο Laurent Savioz, εκτός από το χρώμα και τα υλικά, παίζει και με το φως, αφήνοντας το να εισχωρήσει έντονα στον καθιστικό χώρο, μέσα από τα τεράστια παράθυρα, ενώ στα υπνοδωμάτια το φως μπαίνει διακριτικά από μικρά ανοίγματα.

Τα μεγάλα ανοίγματα του ισογείου γίνονται η τέλεια κορνίζα για το Ελβετικό τοπίο, ενώ ένα από αυτά τα παράθυρα χρησιμεύει επίσης ως μια τεράστια συρόμενη πόρτα που προεξέχει από την μία πλευρά του Savioz House όταν ανοίγεται.

Savioz House-p06
Savioz House-p07
Savioz House-p08
Savioz House-p09
Savioz House-p10Η ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Savioz Fabrizzi, για τον ίδιο και την οικογένειά του στηρίζεται στη αποκάλυψη και διατήρηση της ιστορίας του μικρού κτιρίου, στην απλότητα των υλικών και στον ανελέητα ειλικρινή και αντικομφορμιστικό τρόπο της σχεδίασης.

Έργο: Savioz House
Αρχιτεκτονική εταιρεία: Savioz Fabrizzi Architects
Αρχιτέκτων: Laurent Savioz
Περιοχή: Giète-Délé, Switzerland
Savioz House-p11
Savioz House-p12
Savioz House-p13

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: sf-ar.ch