Εξοχική κατοικία στα Χρόνια της Εύβοιας

Summer house at Chronia-p01

Έργο: Summer house at Chronia
Studio: GEM architects
Design team: Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου, Πέτρος Μπαζός
Περιοχή: Χρόνια, Εύβοια

Η αρχιτεκτονική ομάδα GEM architects, ανέλαβε να σχεδιάσει μία εξοχική κατοικία στην περιοχή Χρόνια της Εύβοιας, σε ένα επικλινές οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα σε πευκοδάσος, είναι φυτεμένο με ελαιόδεντρα και έχει θέα στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο.

Summer house at Chronia-p02
Summer house at Chronia-p03
Summer house at Chronia-p04
Summer house at Chronia-p06
Summer house at Chronia-p08
Summer house at Chronia-p10

Οι αρχιτέκτονες Δέσποινα Γουναροπούλου, Βίκυ Εμμανουηλίδου και Πέτρος Μπαζός, διέσπασαν τους όγκους και δημιούργησαν μία ήπια προσαρμογή στην τοπογραφία. Η σχεδιαστική γραφή αποδεικνύει τον σεβασμό στις βιοκλιματικές αρχές και στο περιβάλλον, αφού η διατήρηση των ελαιόδεντρων και του φυσικού τοπίου, ήταν πρωταρχικής σημασίας.

Τα τέσσερα κτίρια χωροθετούνται στο πάνω, βόρειο τμήμα του οικοπέδου ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του και δίνοντας την εντύπωση ενός μικρού οικισμού. Οι όγκοι ελίσσονται ανάμεσα στον ελαιώνα, δημιουργώντας μικρές αυλές με προστατευμένο μικροκλίμα, με ιδιωτικότητα και ελεύθερη θέα προς την θάλασσα.

Summer house at Chronia-p12
Summer house at Chronia-p15
Summer house at Chronia-p17
Summer house at Chronia-p18
Summer house at Chronia-p19
Summer house at Chronia-p20
Summer house at Chronia-p21

Το κτίριο έχει επιρροές από μορφολογικά παραδοσιακά στοιχεία που ανάγονται σε ένα νέο λεξιλόγιο. Ο κεντρικός διώροφος όγκος που επενδύεται με πέτρα, αναφέρεται σε παραδοσιακά κτίσματα της περιοχής όπως π.χ. ο Πύργος στις Ροδιές. Η υπόλοιπη κατοικία αναπτύσσεται περιφερειακά του διώροφου αυτού κεντρικού όγκου σε μονώροφους όγκους με αδρό επίχρισμα.

Τα ανοίγματα τοποθετημένα αντιδιαμετρικά στο κτίριο, είναι περιορισμένα στα απολύτως αναγκαία έτσι ώστε να διατηρείται η τεκτονικότητα της μορφής, αλλά και να περιορίζονται οι θερμικές απώλειες βάσει ενός βιοκλιματικού σχεδιασμού. Ταυτόχρονα γίνεται διαχείριση των βρόχινων υδάτων με υπόγειες δεξαμενές.

Summer house at Chronia-p22
Summer house at Chronia-p24
Summer house at Chronia-p25
Summer house at Chronia-p26
Summer house at Chronia-p27
Summer house at Chronia-p28

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: gem-arch.gr, projets.cotemaison.fr