Αγροτικό κτίσμα μετατρέπεται σε minimal κατοικία και artist’s studio

roduit house-p01

Έργο: Roduit house
Studio: Savioz Fabrizzi architectes
Αρχιτέκτων: Savioz Laurent
Περιοχή: Chamoson, Ελβετία
Φωτογράφος: Thomas Jantscher

Το κτίριο κατασκευάστηκε σταδιακά από το 1814 και μετά και χρησιμοποιήθηκε ως μια αγροτική κατοικία. Αποτελείται από τρία κτίρια σε διαφορετικά επίπεδα, με το ισόγειο να χωρίζεται και να διασχίζεται από ένα στενό που δίνει πρόσβαση στον δρόμο στη διπλανή κατοικία.

roduit house-p02
roduit house-p03
roduit house-p05
roduit house-p06
roduit house-p08-1

Οι διαφορετικοί κτιριακοί όγκοι επέτρεψαν στον Savioz Laurent και στην μελετητική ομάδα του studio Savioz Fabrizzi architectes να σχεδιάσει διαφορετικές λειτουργίες, που άλλες λειτουργούν εντελώς ανεξάρτητα και άλλες ως ενιαίο σύνολο. Στον ισόγειο χώρο λειτουργεί το ατελιέ και η έκθεση της ζωγράφου Josyane Roduit-Gaudin, ενώ στους ορόφους αναπτύσσεται η μινιμαλιστική κατοικία της Josyane και του Michel Roduit. 

Η εγγύτητα με την βραχώδη περιοχή και η πέτρα ως δομικό υλικό, είναι τα χαρακτηριστικά που ενώνουν την κατοικία με τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο. Αυτή την ένωση με την φύση ήθελε το γραφείο Savioz Fabrizzi architectes να την ενισχύσει, χρησιμοποιώντας σκυρόδεμα στα σημεία που έπρεπε να αντικατασταθούν.

roduit house-p09
roduit house-p11
roduit house-p12
roduit house-p13
roduit house-p14

Ο εξωτερικός όγκος δεν έχει αλλάξει και οι πέτρινες προσόψεις έχουν διατηρηθεί και επενδύθηκαν εσωτερικά με ένα ειδικό μείγμα σκυροδέματος (misapor). Αυτή η μονωτική επένδυση αποτελεί τη νέα φέρουσα δομή, ενισχύει τα παλιά πέτρινα τείχη και παρέχει θερμική μόνωση. Τα ξύλινα τμήματα της πρόσοψης που με τα χρόνια είχαν ολοκληρωτικά καταστραφεί, αντικαταστάθηκαν από ένα μονολιθικό τοίχο σκυροδέματος με ξυλότυπο που αναπαράγει την υφή του ξύλου.

Τα παλιά ανοίγματα διατηρήθηκαν ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλωσαν ώστε να αφήνουν να διαχέεται περισσότερο φυσικό φως προς όλα τα δωμάτια και παράλληλα να μεγιστοποιηθεί η θέα.

roduit house-p15
roduit house-p17
roduit house-p18
roduit house-p19

Τα 23 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών στην οροφή παράγουν περίπου το 35% των ετήσιων αναγκών θέρμανσης (θέρμανση και ζεστό νερό). Παράλληλα η καλή θερμική μόνωση, ο ελεγχόμενος αερισμός και η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, είναι η αιτία που η κατοικία είναι σύμφωνη με το ελβετικό πρότυπο ενέργειας "minergie".

Σε αρμονία με το εξωτερικό, το εσωτερικό σχηματίζεται από ανεπεξέργαστες ορυκτές ύλες. Η φυσική πέτρα, το εμφανές σκυρόδεμα και τα γυαλισμένα δάπεδα τσιμεντοκονίας είναι τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται, ενώ ελάχιστα στοιχεία όπως η κουζίνα ή τα είδη υγιεινής είναι σε αντίθεση με αυτόν τον χαρακτήρα.

roduit house-p20
roduit house-p21
roduit house-p22roduit house-p23roduit house-p24roduit house-p25roduit house-p27

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα

Πηγή: sf-ar.ch