Παραθεριστική κατοικία στην Λια της Μυκόνου

elia by react architects-p01Έργο: Elia Retreat
Studio: React Architects
Αρχιτέκτονες: Γιώργος Σπυρίδωνος, Νατάσσα Δεληγιάννη
Εμβαδόν οικοπέδου: 4.700 τ.μ.
Περιοχή: Lia beach, Μύκονος
Φωτογράφος: Ηλίας Χανδέλης

Οι αρχιτέκτονες του studio React Architects, Γιώργος Σπυρίδωνος και Νατάσσα Δεληγιάννη ανέλαβαν την ανακαίνιση της παραθεριστικής κατοικίας που βρίσκεται κοντά στην παραλία Λια, στην Ν.Α. πλευρά της Μυκόνου.
elia by react architects-p02
elia by react architects-p04
elia by react architects-p05
elia by react architects-p07
Περιγραφή από το studio React Architects:

Στην νότια πλευρά της Μυκόνου και σε οικόπεδο 4700 μ2 βρίσκεται η παραθεριστική κατοικία στην οποία πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση. Οι χώροι ενοποιήθηκαν και δημιουργήθηκαν ενότητες καθημερινών χώρων και ιδιωτικών.

Στα υπνοδωμάτια, οι χώροι υγιεινής σχεδιάστηκαν ώστε να αποτελούν ενιαίο κομμάτι του χώρου. Επιλέχθηκαν υλικά με αντοχή και συγχρόνως με μια αισθητική χωρίς ιδιαίτερη ένταση και με χρώματα στους τόνους του γκρι.
elia by react architects-p08
elia by react architects-p09
elia by react architects-p10
elia by react architects-p11
Οι τσιμεντοκονίες στα λουτρά καθώς και στους χώρους υγιεινής επεκτάθηκαν  στους εξωτερικούς χώρους και γύρω από την πισίνα. Τα χρώματα καθώς και οι μορφές συνδυάστηκαν κατάλληλα απλοποιώντας την μορφή της κατοικίας, ανάλογες επεμβάσεις έγιναν και στο εξωτερικό με στόχο να απλοποιηθούν και ενοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι με τη χρήση πέτρινων στοιχείων καθώς και υλικών που εντείνουν αυτή τη λογική.

Οι πέργκολες που προστέθηκαν δημιούργησαν σκιερούς χώρους που δίνουν τη δυνατότητα προστασίας από τον ήλιο με στόχο την απόλαυση της θέας και της θάλασσας.
elia by react architects-p12
elia by react architects-p13
elia by react architects-p14
Ο στόχος ήταν η αφαίρεση στοιχείων και η απλοποίηση των μορφών το δυνατόν περισσότερο με σκοπό να δημιουργηθεί μια κατοικία που θα προσφέρει ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές.
Η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιήθηκε στις αποχρώσεις του γκρι απλοποίησε τα σχήματα και δημιούργησε το φόντο στο εσωτερικό, για να εναρμονιστεί μια λιτή επίπλωση χωρίς εξάρσεις.

Ο στόχος ήταν να τονισθεί η παρουσία του κτιρίου σαν χώρος διακοπών και να εκμεταλλευτεί το δυνατόν περισσότερο με τη δημιουργία μεγαλύτερων ανοιγμάτων και ενοποίηση χώρων, τις φυγές προς το Αιγαίο.
elia by react architects-p16
elia by react architects-p17
elia by react architects-p18
Το  έντονο Κυκλαδικό φως τέλος δημιουργεί εντάσεις και αντιθέσεις που συνδιαλέγονται με κατάλληλο τρόπο με την ογκολογία του κτιρίου που έχει απαλλαχτεί από περιττές διακοσμήσεις και μορφές.

Αυτή η απλοποίηση αφήνει στην ουσία να αποκαλυφθεί και να αναδειχτεί η ομορφιά και η δραματικότητα του τοπίου  σε συνδυασμό με τις εντυπωσιακές φυγές προς τη θάλασσα και στο Αιγαίο. 
elia by react architects-p19
elia by react architects-p20
elia by react architects-p21

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Θέμα: Αρχιτεκτονήνατα

Πηγή: re-act.gr