Εξοχική κατοικία στην Ίο

under the prickly pears-p01

Έργο: Κάτω από τις φραγκοσυκιές
Studio: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Φωτεινή Αναγνώστου
Εμβαδόν κατοικίας: 100 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 4 στρέμματα
Περιοχή: Ιος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Σε μια ήσυχη, απομακρυσμένη πλαγιά της Ίου και μακριά από τη θάλασσα, ζητήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο gfra architecture να σχεδιάσει μια εξοχική κατοικία για ένα ζευγάρι.

under the prickly pears-p02
under the prickly pears-p03
under the prickly pears-p04
under the prickly pears-p05

Η επιθυμία ήταν απλή: το σπίτι να αποτελεί τον απόλυτο χώρο ξεκούρασης και χαλάρωσης, προσφέροντας επαφή με τη φύση του νησιού και στοχεύοντας στην ανεμπόδιστη θέα.

Ο σχεδιασμός ακολούθησε τη λογική του υπόσκαφου, χωρίς όμως να ανήκει στην κατηγορία αυτή. Η κατοικία αναπτύσσεται σε μια στάθμη 100 περίπου τετραγωνικών, σε ένα ελαφρώς επικλινές αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων. Διαθέτει μια όψη με δυτικό προσανατολισμό, έχοντας επαφή στις υπόλοιπες με τα περιβάλλοντα πρανή του οικοπέδου.

under the prickly pears-p06
under the prickly pears-p07
under the prickly pears-p08
under the prickly pears-p09

Το δώμα, σκεπασμένο και αυτό με χώμα και φυτεμένο με φραγκοσυκιές, προσφέρει μόνωση αλλά και εναρμόνιση του κτιρίου με το φυσικό τοπίο.

Η μοναδική όψη είναι επενδυμένη με την τοπική πέτρα, χτισμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραπέμπει ευθέως στις υπάρχουσες ξερολιθιές, εντάσσοντας ήπια το κτίριο στο περιβάλλον του.

under the prickly pears-p10
under the prickly pears-p11
under the prickly pears-p12
under the prickly pears-p13
under the prickly pears-p14

Το εσωτερικό, σε αντίθεση με την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, έχει αντιμετωπιστεί με σύγχρονη αισθητική. Η κουζίνα, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κρεβατοκάμαρα είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος ενιαίος χώρος.

Η αίσθηση αυτή εντείνεται από το κοινό υλικό που επιλέχθηκε τόσο για τους τοίχους, όσο και για τα πατώματα, μια τσιμεντοκονία σε απαλή γήινη απόχρωση. Ο φυσικός έμμεσος φωτισμός από τους φεγγίτες της οροφής ενισχύει την καθαρότητα των χώρων, προσδίδοντας μια ήρεμη και χαλαρή ατμόσφαιρα.

under the prickly pears-p15
under the prickly pears-p16
under the prickly pears-p17
under the prickly pears-p18

Ο εξωτερικός ημιυπαίθριος χώρος στην προέκταση της τραπεζαρίας σε συνδυασμό με το barbecue κάτω από την πέργκολα, αποτελούν σημείο αναφοράς για το ζευγάρι και τους φίλους τους που θέλουν να απολαύσουν τη θέα.

under the prickly pears-p19
under the prickly pears-p20

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gfra.gr