Πέτρινη εξοχική κατοικία στη Ραψάνη

country house in rapsani-p01

Έργο: Country House In Rapsani
Studio: Gagos Design + Construction
Αρχιτέκτων: Κώστας Γκάγκος

Περιοχή: Ραψάνη, Λάρισα
Φωτογράφος: Κώστας Γκάγκος, Γιάννης Φυτίλης

Μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία Gagos Design + Construction αποτέλεσε η ανακαίνιση μιας παλαιάς διώροφης πέτρινης εξοχικής κατοικίας στη Ραψάνη, ένα χωριό που από τις αρχές του 20ου αιώνα ήταν φημισμένος τόπος παραθερισμού για τους Λαρισαίους λόγω του καλού του κλίματος.

country house in rapsani-p02
country house in rapsani-p03
country house in rapsani-p04
country house in rapsani-p05

Λειτουργώντας με πλήρη σεβασμό απέναντι στην αρχιτεκτονική ιστορία του σπιτιού, έγιναν παρεμβάσεις οι οποίες βελτίωσαν αρχικά τεχνικά προβλήματα (εργασίες μόνωσης, στατική ενίσχυση του μεσοπατώματος, εκσκαφή υπερυψωμένης αυλής και κατασκευή χώρου στάθμευσης, νέο σύστημα θέρμανσης, κατασκευή τζακιών κ.α.).

Σε δεύτερη φάση, ακολούθησαν παρεμβάσεις που αφορούν την λειτουργικότητα της κατοικίας. Ο ισόγειος χώρος που λειτουργούσε παλιά ως βοηθητικός, φιλοξενεί πλέον βασικές λειτουργίες του σπιτιού, την κουζίνα, το σαλόνι, την τραπεζαρία και WC, ενώ στον πάνω όροφο δημιουργούνται τρία μεγάλα υπνοδωμάτια, ένας ξενώνας και το μπάνιο.

country house in rapsani-p06
country house in rapsani-p07
country house in rapsani-p08
country house in rapsani-p09

Πρωταρχική απαίτηση των ιδιοκτητών, που συνέπιπτε με την σχεδιαστική φιλοσοφία των μελετητών, ήταν η αποκάλυψη της πέτρας σε όλες τις όψεις του κτιρίου αλλά και σε κάποια σημεία εσωτερικά. Το κτίριο υπήρξε σοβατισμένο όλα τα χρόνια, από την κατασκευή του μέχρι την στιγμή της ανακαίνισης.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και γίνονται στοιχεία της διακόσμησης, συνθέτοντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο, είναι φυσικά υλικά (φυσικό ξύλο, πέτρα, Κουρασάνι) και τεχνητά υλικά σε υφές και χρωματισμούς φυσικών υλικών (πεπαλαιωμένο τουβλάκι, δάπεδο PVC σε όψη παλαιού ξύλου, πλακάκι σε όψη πέτρας, ξύλου και απομίμησης πατητής τσιμεντοκονίας, μεταλλικά στοιχεία και πλέγματα, γυαλί). Τα χρώματα που επιλέχτηκαν είναι σε φυσικές αποχρώσεις με κάποιους τόνους έντασης.

country house in rapsani-p11
country house in rapsani-p12
country house in rapsani-p14
country house in rapsani-p15

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gagos.gr