Ρετιρέ με θέα στην Αθήνα και τον Λυκαβηττό

house on top-p01

Έργο: Το σπίτι πάνω
Studio: decaARCHITECTURE
Αρχιτέκτων: Έλενα Ζαμπέλη
Περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογράφος: Γιάννης Χατζηασλάνης

Η αρχιτέκτων Έλενα Ζαμπέλη ανέλαβε να μεταφέρει σε πραγματική διάσταση το όνειρο των πελατών της που ήταν ένα άνετο, φωτεινό σπίτι σχεδιασμένο στα μέτρα τους με μεγάλα ανοίγματα, πρωτότυπα κτιστά έπιπλα και πολλούς πράσινους εξωτερικούς χώρους.

house on top-p02
house on top-p03
house on top-p04
house on top-p05

Η πραγματικότητα: είχαν στα χέρια τους δύο τελευταίους ορόφους μίας μικρής πολυκατοικίας στο κέντρο που βρισκόταν στα πρώτα σχέδια και θα κατασκευαζόταν με αντιπαροχή και μικρό προϋπολογισμό.

Ο συμβιβασμός των δύο φαινόταν αδύνατος μέχρι που η πολυκατοικία «έχασε» τους δύο τελευταίους τυπικούς ορόφους της και στη θέση τους προσγειώθηκε μία αυτόνομη κατοικία με δική της εξωτερική είσοδο, διαρρύθμιση, όψη, βεράντες και φυτεμένα δώματα.

house on top-p06
house on top-p08

Οι ιδιωτικοί και οι κοινόχρηστοι χώροι κατέλαβαν από ένα όροφο και η επικοινωνία τους έγινε μέσω μίας μεταλλικής διάτρητης σκάλας που εγγράφεται σε ένα κύλινδρο με διάφανη οροφή, ο οποίος λειτουργεί σαν πηγάδι φωτός.

Τα έπιπλα, κτιστά και κινούμενα, σχεδιάστηκαν συνολικά και δόθηκε μεγάλη έμφαση σε ντουλάπες και βιβλιοθήκες, οι οποίες όσο κρύβουν και αποθηκεύουν, άλλο τόσο εκθέτουν και αναδεικνύουν τα αντικείμενα των ιδιοκτητών.

house on top-p09
house on top-p10
house on top-p07

Το σύνολο των εξωτερικών χώρων, σε τρία επίπεδα και σχεδόν ίσο σε τετραγωνικά με τους εσωτερικούς, επενδύθηκε με πολλές χρήσεις και φιλόξενες γωνιές για να λειτουργήσει ως πραγματική επέκταση της ζωής του σπιτιού.

Τα φυτεμένα δώματα περιλαμβάνουν λόφους, δέντρα, μυρωδικά και λαχανόκηπο αλλά και πέργολες, καθιστικό, εξωτερική κουζίνα με ψησταριά καθώς και μία υπέροχη θέα του Λυκαβηττού.

house on top-p11
house on top-p12

Οι εξώστες στολίστηκαν με ζαρντινιέρες που περιέχουν αναρριχώμενα φυτά, γλάστρες μωσαϊκού ενσωματωμένες στο δάπεδο και εντοιχισμένες απλώστρες.

Κάθετες συρόμενες τέντες τοποθετήθηκαν ως εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού για προστασία από τον ήλιο και τα αδιάκριτα βλέμματα.

house on top-p13
house on top-p14

Κείμενο: Έλενα Ζαμπέλη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: moystudio.gr