Διαμέρισμα στην σκιά της Sagrada Família του Gaudi

habitatge sf18 by ffwd-p01

Έργο: Habitatge SF18
Studio: FFWD Arquitectos
Design Team: Laia Guardiola Raventós, David Benito Cortázar
Περιοχή: Plaça Sagrada Família, Βαρκελώνη, Ισπανία
Φωτογράφος: David Benito Cortázar

Μεγάλο εσωτερικό ύψος, κατακερματισμένοι χώροι, δωμάτια χωρίς ανοίγματα, ξύλινα παράθυρα και πόρτες, παραδοσιακά καταλανικά τσιμεντοπλακάκια και στενοί διάδρομοι είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αρχέτυπων διαμερισμάτων των Eixample blocks της Βαρκελώνης.

habitatge sf18 by ffwd-p02
habitatge sf18 by ffwd-p03
habitatge sf18 by ffwd-p04
habitatge sf18 by ffwd-p05
habitatge sf18 by ffwd-p07

Το Design Team Laia Guardiola Raventós και David Benito Cortázar του studio FFWD Arquitectos, ανέλαβαν να επανασχεδιάσουν το εσωτερικό ενός διαμερίσματος που απολαμβάνει την αμεσότητα της γειτνίασης με την Sagrada Família, του αριστουργήματος του Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

Οι κύριοι στόχοι του έργου ήταν η αλλαγή της εσωτερικής διαμόρφωσης με τέτοιο τρόπο που το φυσικό φως να φτάσει σε κάθε δωμάτιο και η ενίσχυση και εκμετάλλευση των πρωτότυπων δομικών στοιχείων.

habitatge sf18 by ffwd-p08
habitatge sf18 by ffwd-p09
habitatge sf18 by ffwd-p11
habitatge sf18 by ffwd-p12
habitatge sf18 by ffwd-p13
habitatge sf18 by ffwd-p14

Ο σχεδιασμός ξεκίνησε με σημείο αναφοράς το μεγάλο δωμάτιο του καθιστικού και γύρω από αυτό τοποθετήθηκαν η κουζίνα που ενώνεται οπτικά μέσω ενός ανασυρόμενου παραθύρου τύπου γκιλοτίνα, το υπνοδωμάτιο με την γκαρνταρόμπα και το μπάνιο του.

Στην μπροστινή πλευρά του διαμερίσματος και σε επαφή με το δρόμο, τα δύο υπάρχοντα δωμάτια διατηρήθηκαν όπως ήταν και φιλοξενούν τον ξενώνα και τον χώρο μελέτης. 

Πρίν

habitatge sf18 by ffwd-p16
habitatge sf18 by ffwd-p17
habitatge sf18 by ffwd-p18
habitatge sf18 by ffwd-p21
habitatge sf18 by ffwd-p22

Η επιλογή των χρωμάτων από το studio FFWD Arquitectos, έγινε για να δημιουργηθεί μία ζεστή και άνετη ατμόσφαιρα. Το μοντέρνο στυλ των επίπλων συνδυάζει τις αμερικάνικες τάσεις της δεκαετίας του 1950, με ένα άγγιγμα από σκανδιναβικό design. Η διάσημη Eames Lounge Chair με το σκαμπό της, γίνονται οι πρωταγωνιστές του κεντρικού δωματίου και συνδυάζονται με παλιά οικογενειακά έπιπλα.

habitatge sf18 by ffwd-p24

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ffwd.es