Κατοικία σε παλιό λατομείο

casa tierra by ummo estudio-p01

Έργο: Alojamiento rural en casa cueva
Studio: UMMO Estudio
Αρχιτέκτονες: Andrés Moreno, Manuel Murillo
Εμβαδόν: Κατοικίας: 90 τ.μ., Βεράντας: 10 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 3 στρ.
Περιοχή: Villarrubia Córdoba, Ισπανία
Φωτογράφος: ©Ignacio Amián και ©David Vico

Το κτήμα Cuevas del Pino βρίσκεται στους πρόποδες της Sierra Morena, σε έδαφος από ασβεστολιθικό ψαμμίτη. Τα ιζηματογενή πετρώματα, λόγω του τρόπου σχηματισμού των, έχουν κατά κανόνα στρωσιγενή όψη και δημιουργούν διάφορους σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων είναι οι σπηλιές που δημιουργήθηκαν από εξόρυξης πέτρας.

casa tierra by ummo estudio-p02
casa tierra by ummo estudio-p03
casa tierra by ummo estudio-p04
casa tierra by ummo estudio-p06

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αυτός ο χώρος αποτελούσε μέρος λατομείου, και κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή όταν η Κόρδοβα ήταν γνωστή ως Colonia Patricia. Από τα λατομεία της περιοχής εξορύχθηκε η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή της ανακτορικής πόλης του Madinat al-Zahra και του Caliphal House of Ar-Rumaniya.

Οι κοιλότητες που προέκυπταν στους βράχους των λατομείων μετά την εξόρυξη των πετρωμάτων, χρησιμοποιούντο ως μικρά καταφύγια των ζώων. Κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αι. άρχισαν να δημιουργούνται μικρά κτίσματα που εξυπηρετούσαν την γεωργία, την κτηνοτροφία και τις ταυρομαχίες. Τα αγροτικά κτίσματα άλλαξαν πλέον χρήση και φιλοξενούν νέες δραστηριότητες.

casa tierra by ummo estudio-p08
casa tierra by ummo estudio-p09
casa tierra by ummo estudio-p10

Αρχικά ο αρχιτέκτων Max Lacey ξεκίνησε τον επανασχεδιασμό του μικρού αγροτικού κτίσματος, το οποίο ολοκληρώθηκε από την ομάδα του studio UMMO Estudio, με στόχο την δημιουργία ιδιαίτερων καταλυμάτων.

Οι προϋπάρχοντες τοίχοι, έκλειναν μία κοιλότητα που όριζε μία υπόσκαφη περιοχή με μεγάλο χωρικό πλούτο, για το λόγο αυτό, οι αρχιτέκτονες Andrés Moreno και Manuel Murillo αποφάσισαν να εστιάσουν την παρέμβαση τους προς ένα ρευστό και συνεχή διάλογο ανάμεσα στις προϋπάρχουσες συνθήκες και τη νέα αρχιτεκτονική.

casa tierra by ummo estudio-p11
casa tierra by ummo estudio-p14
casa tierra by ummo estudio-p15
casa tierra by ummo estudio-p17
casa tierra by ummo estudio-p18

Η αρμονία στο εσωτερικό του οφείλεται στην διάταξη, το χρώμα και τις αναλογίες των ειδικά σχεδιασμένων επίπλων που ενισχύουν τον διάλογο ανάμεσα στα φυσικά πετρώματα και στα νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Καθαροί όγκοι, φωτεινοί και άνετοι χώροι, σκυρόδεμα και μάρμαρο, γυαλί και σίδερο, ξύλο ύφασμα συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της χαλάρωσης.

casa tierra by ummo estudio-p19
casa tierra by ummo estudio-p20
casa tierra by ummo estudio-p22
casa tierra by ummo estudio-p23
casa tierra by ummo estudio-p25

Οι υπόσκαφες κατοικίες είναι άριστες από πλευράς θερμικής απόδοσης, καθώς εξυπηρετούν τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλες τις εποχές του χρόνου και κυμαίνεται ανάμεσα στους 18 έως 20 β. Κελσίου

casa tierra by ummo estudio-p27
casa tierra by ummo estudio-p28
casa tierra by ummo estudio-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ummoestudio.es