Διαμέρισμα με διττό χαρακτήρα και industrial σχεδιασμό

brew box pad-p01

Έργο: Brew Box pad
Studio: Itay Friedman Architects
Team: Itay Friedman, Ana Lytvyniuk
Εμβαδόν: 85 τ.μ.
Περιοχή: Kreuzberg, Βερολίνο, Γερμανία
Φωτογράφος: Boaz Arad

Ο άξονας πάνω στον οποίο επανασχεδιάστηκε το Βερολινέζικο διαμέρισμα ήταν ο χώρος να μπορεί να υποστηρίξει την δυναμική εικόνα ενός νέου επιχειρηματία που θέλει να ζει και να αναπτύξει την επιχείρησή του σε αυτόν, ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ηρεμία του σπιτιού.

brew box pad-p02
brew box pad-p03
brew box pad-p04
brew box pad-p05

Η αγάπη του ιδιοκτήτη για τον βιομηχανικό σχεδιασμό και την εικόνα των lofts του SoHo, ήταν το κριτήριο της αισθητικής προσέγγισης της ανακαίνισης και το ερέθισμα προς το studio Itay Friedman Architects που έπρεπε να δημιουργήσει την εικόνα ενός loft σε ένα τυπικό παλιό διαμέρισμα.

Η επιλογή και ο συνδυασμός των υλικών, όπως το μέταλλο, τα παλιά τούβλα, το αδιαφανές γυαλί και τα πλακάκια βιομηχανικού στυλ, ήταν τα βασικά στοιχεία στην εικόνα ενός δυναμικού χώρου, ενώ το χρώμα και το μασίφ ξύλινο δάπεδο χαρίζει την εικόνα της οικογενειακής θαλπωρής.

brew box pad-p06
brew box pad-p07
brew box pad-p08
brew box pad-p11

Για να εξυπηρετηθεί ο διττός χαρακτήρας του διαμερίσματος έπρεπε το διαμέρισμα να επανασχεδιαστεί με διακριτές ζώνες που έχουν την δυνατότητα της απομόνωσης ενώ διατηρούν παράλληλα την οικειότητα των ενοποιημένων χώρων.

Παράλληλα ο νέος σχεδιασμός επιτρέπει την πρόσβαση σε κάθε μέρος του διαμερίσματος χωρίς διακοπή, ακόμη και αν ένας χώρος του έχει αποκλειστεί από άλλη δραστηριότητα.

brew box pad-p13
brew box pad-p14
brew box pad-p15
brew box pad-p16

Οι αρχιτέκτονες Itay Friedman και Ana Lytvyniuk επανασχεδίασαν την ροή της κίνησης, δημιουργώντας μία ανεμπόδιστη κυκλική ροή που περνά από όλα τα δωμάτια.

Το σαλόνι και η τραπεζαρία χωρίζονται με γυάλινες πόρτες με ειδικό σχεδιασμό. Αυτό επιτρέπει την απομόνωση των λειτουργιών, αν όμως απαιτηθεί και οπτική απομόνωση τότε ένα σύστημα κουρτινών εξασφαλίζει την ιδιωτικότητα των χώρων. 

brew box pad-p17
brew box pad-p19
brew box pad-p21
brew box pad-p22

Γυάλινο χώρισμα χρησιμοποιήθηκε και στο μπάνιο που έτσι παίρνει πολύ φως από τα παράθυρα της τραπεζαρίας, δίνοντας παράλληλα έναν βιομηχανικό τόνο.

Το παλιό μπάνιο έγινε ένας λειτουργικός χώρος - αποθήκη τροφίμων, που επικοινωνεί με την τραπεζαρία μέσω μίας μυστικής πόρτας με ράφια. Παράλληλα λειτουργεί και ως διάδρομος που ενώνει την τραπεζαρία με το πιο απομονωμένο μέρος του διαμερίσματος, το υπνοδωμάτιο.

brew box pad-p23
brew box pad-p24
brew box pad-p25

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: itayfriedman.com