Μικρή μεζονέτα με minimal σχεδιασμό

duplex in marseille-p01

Έργο: Duplex in Marseille
Studio: T3 Architecture
Αρχιτέκτονες έργου: Luc Lacortiglia, Christophe Pinero
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Μασσαλία, Γαλλία
Φωτογράφος: David Giancatarina

Το διώροφο διαμέρισμα, βρίσκεται στο κέντρο της Μασσαλίας, σε μία από τις παλιές τυπικές πολυκατοικίες της πόλης και η ριζική του ανακαίνιση ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο T3 Architecture.

duplex in marseille-p02
duplex in marseille-p03
duplex in marseille-p04
duplex in marseille-p05
duplex in marseille-p06

Ένας από τους πρώτους στόχους των αρχιτεκτόνων Luc Lacortiglia και Christophe Pinero ήταν να φωτίσουν με φυσικό τρόπο το κεντρικό σημείο του διαμερίσματος στο οποίο θα τοποθετηθεί η εσωτερική σκάλα.

Η καθαίρεση τοίχων και μέρους του μεσοπατώματος, απελευθέρωσε εντελώς το κεντρικό σημείο και επέτρεψε στην είσοδο να έχει διπλό ύψος, οπτική επαφή ανάμεσα στους ορόφους και να είναι γεμάτη με φυσικό φως.

duplex in marseille-p07
duplex in marseille-p08
duplex in marseille-p09
duplex in marseille-p10

Η ευρεία χρήση του γυαλιού βοηθάει στην μεταφορά του φυσικού φωτός στις σκοτεινές περιοχές και παράλληλα αναδεικνύει σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως το ταβάνι του υπνοδωματίου και τα υπέροχα γύψινα, που η ομάδα συντήρησε με προσοχή.

Ο τσιμεντένιος τοίχος του κεντρικού όγκου υποστηρίζει την μεταλλική σκάλα και σε συνδυασμό με τον χάλυβα και το τζάμι του μεσοπατώματος, ενισχύει την minimal εικόνα του διαμερίσματος.

duplex in marseille-p11
duplex in marseille-p12
duplex in marseille-p13

Στον πάνω όροφο δίπλα στο δεύτερο υπνοδωμάτιο προστέθηκε ένα μικρό μπάνιο σε σχήμα τριγώνου. Αυτή η σχεδιαστική λύση επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο βοηθητικό δωμάτιο που έχει άμεση πρόσβαση στο φυσικό φως. Η επιλογή της τζαμαρίας επιτρέπει στο φως να φτάσει στην είσοδο του διαμερίσματος.

duplex in marseille-p15
duplex in marseille-p17
duplex in marseille-p19
duplex in marseille-p20duplex in marseille-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: t3architecture.fr