Τολμηρή ανακαίνιση με αντιθέσεις

casa bracmarseille-p01

Έργο: Casa Brentano
Studio: Studio Donizelli
Αρχιτέκτων: Massimo Donizelli
Εμβαδόν: 120 τ.μ.
Περιοχή: Milano, Italy
Φωτογράφος: Sergio Ramari

Το διαμέρισμα που ανακαίνισε το Studio Donizelli, βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο του Μιλάνου και αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με επιφάνεια 60 τ.μ. ανά όροφο.

casa bracmarseille-p02
casa bracmarseille-p03
casa bracmarseille-p04
casa bracmarseille-p05

Ο αρχιτέκτων Massimo Donizelli τόλμησε να αφαιρέσει από την κορυφή της στέγης τα κεραμίδια και από την ξύλινη οροφή μέρος από τα παλιά ξύλα, να τα αντικαταστήσει με τζάμι και να εκθέσει στην θέα αμείβοντες, ελκυστήρες, αντηρίδες και δοκάρια, αναδεικνύοντας την ικανότητα των παλιών ξυλουργών. Πέρα από την αισθητική προσέγγιση, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο φεγγίτη που μεταφέρει το φυσικό φως και στα δύο επίπεδα, φωτίζοντας δύσκολα και σκοτεινά σημεία.

Στο πρώτο επίπεδο υπάρχουν δύο κρεβατοκάμαρες και ένα μπάνιο, ενώ στον πάνω όροφο ένα μεγάλο σαλόνι με κουζίνα και ένα δεύτερο μπάνιο. Τα δύο επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους με μια μεγάλη σκάλα που ανεβαίνει από τον χώρο εισόδου προς το όροφο ημερήσιας διαβίωσης.

casa bracmarseille-p07
casa bracmarseille-p08
casa bracmarseille-p09
casa bracmarseille-p11

Η λέξη «αντίθεση» είναι αυτή που περιγράφει καλύτερα το αποτέλεσμα αυτής της ανακαίνισης. Αντίθεση ανάμεσα στην παλιά εμφάνιση και στο σύγχρονο design και αντίθεση στα χρώματα και στις επιλογές των υλικών, ενώ η λέξη «σεβασμός» είναι αυτή που περιγράφει την προσπάθεια της ανακαίνισης.

Κάθε χώρος, κάθε μέτρο, κάθε σημείο σχεδιάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και με γνώμονα την χρηστικότητα, την αισθητική αρτιότητα και την μεταφορά του φυσικού φωτός. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιήθηκε ένα μακρόστενο κομμάτι δίπλα στην σκάλα που φιλοξενεί μία συλλογή από τα θαυμάσια έργα του Gaetano Pesce. Η επιλογή του γυάλινου πατώματος βοηθά στην μεταφορά του φυσικού φωτός στον χώρο της εισόδου.

casa bracmarseille-p13
casa bracmarseille-p14
casa bracmarseille-p15

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studiodonizelli.it