Εξοχική κατοικία στη Σκιάθο

house in achladies-p01

Έργο: House in Achladies
Αρχιτέκτων: Λυδία Ξυνογαλά
Εμβαδόν: 200 τ.μ.
Περιοχή: Σκιάθος, Σποράδες
Φωτογράφος: Γιώργος Γερόλυμπος

Η αρχιτέκτων και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια Λυδία Ξυνογαλά, σχεδίασε μία εξοχική κατοικία στην περιοχή Αχλαδιάς ή Αχλαδιές της Σκιάθου, που είναι απόλυτα ενταγμένη στο φυσικό τοπίο και κατασκευασμένη με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

house in achladies-p02
house in achladies-p03
house in achladies-p04
house in achladies-p05
house in achladies-p06
house in achladies-p08

Τρεις όγκοι, που ο καθένας συμμετέχει με μία διαφορετική λειτουργία στην χωροταξική δομή του κτιρίου, χτίστηκαν με τη χρήση συμπαγών τοίχων αντιστήριξης, στοιχείο που απαντάται σε όλη την περιοχή και αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια σύνδεσης με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η πρόσβαση στην κατοικία γίνεται από το ψηλότερο σημείο του οικοπέδου. Ακολουθώντας την τοπογραφία του οικοπέδου, η ευθύγραμμη σκάλα κατεβαίνει προς έναν μακρύ διάδρομο που είναι και το διαχωριστικό στοιχείο ανάμεσα στην κύρια κατοικία και στους ξενώνες. 

house in achladies-p09
house in achladies-p11
house in achladies-p12
house in achladies-p13
house in achladies-p15
house in achladies-p16

Ο κεντρικός τραπεζοειδής όγκος στεγάζει την κουζίνα, την τραπεζαρία και το σαλόνι και επικοινωνεί άμεσα με το υπνοδωμάτιο και έμμεσα με τους ξενώνες.

Η κύρια κρεβατοκάμαρα καταλαμβάνει τον χαμηλότερο όγκο ενώ από την άλλη πλευρά του διαδρόμου υπάρχουν δύο ξενώνες, ο ένας με θέα προς τον λόφο και ο άλλος με θέα στην θάλασσα. Κάθε δωμάτιο έχει την δική του βεράντα και αυτό ενισχύει την ιδιωτικότητα.  

house in achladies-p17
house in achladies-p18
house in achladies-p19
house in achladies-p21
house in achladies-p23
house in achladies-p24
house in achladies-p26

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών διακρίνεται από τη μοναστηριακή λιτότητα και την θέα που καδράρετε από τα ανοίγματά τους, ενώ η χρήση παραδοσιακών υλικών με σύγχρονο τρόπο και ο συνδυασμός με τα ασυνήθιστα χρώματα, δημιουργούν την εικόνα μιας κατοικίας που ενώ διαφέρει εντελώς από την σκιαθίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική δείχνει να κινείται στα κατασκευαστικά μονοπάτια της παράδοσης.

house in achladies-p28
house in achladies-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: lydiaxynogala.com, wallpaper.com, gizbrasil.com