Μικρό minimal διαμέρισμα σε ιστορικό κτίριο

bz by 2b-group-p01

Έργο: BZ (БЖ)
Studio: 2B.group
Αρχιτέκτονες: Slava Balbek, Anna Riabova
Εμβαδόν: 74 τ.μ.
Περιοχή: Κίεβο, Ουκρανία
Φωτογράφος: Slava Balbek

Το αρχιτεκτονικό γραφείο 2B.group ανέλαβε να επανασχεδιάσει ένα διαμέρισμα 74 τ.μ., που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, σε μία πολυκατοικία που κατασκευάστηκε την προ-επαναστατική περίοδο και είναι ένα αρχιτεκτονικό μνημείο.

bz by 2b-group-p02
bz by 2b-group-p03
bz by 2b-group-p04
bz by 2b-group-p05

Η αρχιτεκτονική τάση της περιόδου κατασκευής είχε μία σχεδόν τυποποιημένη φόρμα με ένα υπνοδωμάτιο, μία μικρή κουζίνα, δύο ξεχωριστούς χώρους διαβίωσης και ένα μπάνιο.

Οι μελετητές Slava Balbek και Anna Riabova καθαίρεσαν σχεδόν όλους τους εσωτερικούς τοίχους, μετατρέποντας τον κατακερματισμένο εσωτερικό χώρο σε ένα ανοικτό και φωτεινό μεγάλο ορθογώνιο δωμάτιο με πανοραμικά παράθυρα, που ενώνει τέσσερις λειτουργικές περιοχές: την είσοδο, το σαλόνι, την κουζίνα και το παιδικό δωμάτιο.

bz by 2b-group-p06
bz by 2b-group-p07
bz by 2b-group-p08
bz by 2b-group-p09
bz by 2b-group-p11
bz by 2b-group-p12

Εντυπωσιάζει ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του παιδικού δωματίου, το οποίο βρίσκεται πάνω από την κουζίνα, ανοιχτό στον χώρο ημερήσιας διαβίωσης με ένα δίχτυ προστασίας υψηλής αντοχής να φροντίζει για την ασφάλεια του μικρού κοριτσιού. Όλο το εσωτερικό είναι ντυμένο από μαλακό πάνελ σε σχέδιο που έχει αναπτυχθεί ειδικά για την περίπτωση, από την Ουκρανή καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια μόδας Masha Reva.

Ο σχεδιασμός της κύριας κρεβατοκάμαρας εκμεταλλεύεται το σχήμα του δωματίου, τοποθετώντας το χτιστό κρεβάτι πάνω σε επίπεδα, κάτω από το παράθυρο, ενώ η γκαρνταρόμπα, η ντουζιέρα και ο νιπτήρας τοποθετήθηκαν στην μακρύτερη πλευρά του δωματίου.

bz by 2b-group-p13
bz by 2b-group-p14
bz by 2b-group-p15
bz by 2b-group-p16

Η επιλογή των επίπλων ακολουθεί την μοναδικότητα του κτιρίου. Πρωτότυπα αριστουργήματα όπως οι πολυθρόνες Utrecht της Cassina που σχεδιάστηκαν το 1933 από τον Gerrit Rietveld, οι Standard Chair της Vitra που σχεδίασε ο Jean Prouve και το πιάνο Steinway & Sons Boston blue, ο αριθμός των οποίων παγκοσμίως είναι 20 κομμάτια, συνδυάζονται αρμονικά με το μεγάλο τραπέζι που κατασκευάστηκε από σανίδες μίας παλιάς σκάλας που βρισκόταν στο Central Park της πόλης.

bz by 2b-group-p17

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: 2bua.com