Μικρό και λιτό εξοχικό

summer house by a o a-p01

Έργο: Summer House (Paviljonki)
Studio: Anttinen Oiva Architects
Εμβαδόν: 90 τ.μ.
Περιοχή: Hamnholmen, Φινλανδία
Φωτογράφος: Mika Huisman
Βραβείο: Υποψήφιο για το Mies van der Rohe Award 2017

Η επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία ενός μικρού εξοχικού, που θα καλύψει τις ανάγκες δύο ατόμων και θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να τους επιτρέπει να απολαμβάνουν την θέα και τις μεταβολές στο τοπίο, όλες τις εποχές του χρόνου.

summer house by a o a-p03
summer house by a o a-p04
summer house by a o a-p05
summer house by a o a-p06
summer house by a o a-p07
summer house by a o a-p08

Το παραθαλάσσιο οικόπεδο βρίσκεται σε ένα μικρό καταπράσινο νησάκι της νοτίου Φινλανδίας, ανάμεσα σε ένα πευκοδάσος και την ανοικτή θάλασσα. Το design team του studio Anttinen Oiva Architects κατάφερε να διατηρήσει την βλάστηση που υπήρχε γύρω από την μικρή κατοικία σχεδόν στην αρχική της κατάσταση.

Το στενόμακρο κτίριο τοποθετήθηκε παράλληλα με την ακτογραμμή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας προστατευτικός τοίχος απέναντι στην βασική κατεύθυνση του ανέμου.

summer house by a o a-p09
summer house by a o a-p11
summer house by a o a-p12
summer house by a o a-p14
summer house by a o a-p15
summer house by a o a-p16

Το σχήμα της στέγης ακολουθεί την γραμμή του εδάφους και οι μεγάλες μαρκίζες μελετήθηκαν με βάσει τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής ώστε να προστατεύουν την κατοικία από την ηλιακή ακτινοβολία και από τα έντονα και σκληρά καιρικά φαινόμενα της περιοχής.

Τα υλικά δόμησης προσαρμόστηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Γυαλί, χαλκός, βαμμένο μέταλλο, ξύλο και σκυρόδεμα, είναι τα υλικά που απαιτούν εύκολη συντήρηση και έχουν ισχυρή ανθεκτικότητα στις ακραίες αλλαγές.

summer house by a o a-p17
summer house by a o a-p18
summer house by a o a-p19

Οι ιδιοκτήτες, πηγαίνοντας αντίθετα από την επικρατούσα νοοτροπία που θέλει μεγάλες σε μέγεθος και άρτια εξοπλισμένες εξοχικές κατοικίες, ζήτησαν ένα μικρό και λιτό εξοχικό που θα το ζουν όλες τις εποχές και θα δώσει νέα διάσταση αλλά και μία σύγχρονη ερμηνεία στον απλό φινλανδικό τρόπο ζωής.

summer house by a o a-p21
summer house by a o a-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: miesarch.com