Κατοικία στον Κάμπο της Πάρου

kampos house by lantavos-p01

Έργο: Κατοικία στον «Κάμπο»
Αρχιτέκτων: Ευάγγελος Λάνταβος
Εμβαδόν: 141, 60 τ.μ.
Περιοχή: Οικισμός Κάμπος, Πάρος
Φωτογράφος: Γιώργος Μεσσαριτάκης

Η κατοικία που βρίσκεται στην περιοχή Κάμπος της Πάρου, ενισχύεται από το υπέροχο αγροτικό τοπίο που την περιβάλλει, και που αποτελείται από χωράφια σιτηρών, μικρούς αμπελώνες και ελαιόδεντρα.

kampos house by lantavos-p03
kampos house by lantavos-p04
kampos house by lantavos-p05
kampos house by lantavos-p06
kampos house by lantavos-p07
kampos house by lantavos-p08

Ο αρχιτέκτων Ευάγγελος Λάνταβος σχεδίασε την κατοικία με στόχο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης μίας πενταμελούς οικογένειας καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Κατά την φάση του σχεδιασμού, δεν έγινε καμιά προσπάθεια στείρας αναπαράστασης των παραδοσιακών μορφών, δηλαδή ο σχεδιασμός δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του «γραφικού», αλλά έκανε αναφορά σε αρχέτυπα κατοίκησης του νησιού, μέσα από το πρίσμα ενός σύγχρονου τρόπου διαβίωσης.

kampos house by lantavos-p09
kampos house by lantavos-p11
kampos house by lantavos-p12
kampos house by lantavos-p13
kampos house by lantavos-p14
kampos house by lantavos-p15

Η μορφή του κτιρίου προέρχεται από την αποσύνθεση ενός ενιαίου ορθογωνίου όγκου που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης και ο σχηματισμός μίας κλειστής βεράντας που προστατεύεται από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους.

Ο όγκος που αφαιρέθηκε τοποθετήθηκε στην ταράτσα του κτιρίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανεξάρτητο studio ή χώρος χαλάρωσης, απολαμβάνοντας ανεμπόδιστη θέα προς την Πούντα και την Αντίπαρο.

kampos house by lantavos-p16
kampos house by lantavos-p17
kampos house by lantavos-p19
kampos house by lantavos-p21
kampos house by lantavos-p22

Τα δύο ορθογώνια παραλληλεπίπεδα του ισογείου υποχωρούν ελαφρώς το ένα σε σχέση με το άλλο, για να αποκαλύψουν τμήμα της εσωτερικής βεράντας και νοητά να οδηγήσουν στην είσοδο της κατοικίας.

Οι δύο αυτοί όγκοι αποτελούν τον κορμό της κατοικίας και φιλοξενούν, ο μεν πρώτος τους χώρους διημέρευσης ενώ ο δεύτερος τους ιδιωτικούς, με τους βοηθητικούς να παίζουν τον ρόλο του συνδετήριου τμήματος.

kampos house by lantavos-p23
kampos house by lantavos-p24
kampos house by lantavos-p25
kampos house by lantavos-p26

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, Ευάγγελος Λάνταβος
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: lp-architects.gr