Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p01

Έργο: Apartment in Thessaloniki
Studio: Minas Kosmidis Architecture in Concept
Αρχιτέκτων: Μηνάς Κοσμίδης
Εμβαδόν: 90 τ.μ.
Περιοχή: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Φωτογράφος: studiovd

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στον έκτο όροφο ενός παλιού κτιρίου, το studio Minas Kosmidis Architecture in Concept ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 90 τ.μ.

apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p02
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p03
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p04
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p05

Το διαμέρισμα αποπνέει την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του '70. Τα υλικά και ο εξοπλισμός επιβεβαιώνουν την ηλικία της δομής και επιβάλλουν έναν συνολικό επανασχεδιασμό.

Έμφαση δόθηκε στη λειτουργικότητα γι αυτό κάποιοι εσωτερικοί τοίχοι αφαιρέθηκαν για να δημιουργήσουν νέους χώρους ώστε να καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες του ιδιοκτήτη. Ο χώρος εργασίας - γραφείο, το δωμάτιο επισκεπτών, η κουζίνα, το σαλόνι και τα μπάνια συνθέτουν ένα περιβάλλον με έντονα αστικά χαρακτηριστικά.

apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p06
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p07
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p08

Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η ευελιξία του εσωτερικού. Τα ξύλινα χωρίσματα που είτε περιστρέφονται είτε ολισθαίνουν δίνουν στον χώρο μια πολλαπλότητα. Τα κινούμενα στοιχεία επιτρέπουν στον ιδιοκτήτη να προσαρμόζει το χώρο όποτε θέλει και όπως θέλει ανάλογα με τις ανάγκες του που δεν είναι ποτέ οι ίδιες.

Ως αποτέλεσμα, το γραφείο μπορεί να απομονωθεί και ταυτόχρονα μπορεί να είναι μέρος μιας ευρύτερης περιοχής. Το ίδιο ισχύει για το δωμάτιο επισκεπτών. Κάθε φορά που δεν χρησιμοποιείται, είναι το δεύτερο σαλόνι και το τρίτο μέρος του σπιτιού που αποτελεί μέρος αυτού του ευέλικτου καθημερινού χώρου.

apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p11
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p12
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p13
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p14

Ο αρχιτέκτων Μηνάς Κοσμίδης και το design team του studio Minas Kosmidis  Architecture in Concept ολοκλήρωσαν έναν σχεδιασμό που δεν είναι σταθερός και μόνιμος, αλλά προορίζεται να εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες που βρίσκονται σε μια μόνιμα «ρευστή» κατάσταση.

apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p15
apartment in thessaloniki by minas kosmidis-p16

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: minaskosmidis.com