Πέτρινο σπίτι διακοπών στο Πήλιο

stone holiday house-p02

Έργο: Πέτρινο σπίτι διακοπών μέσα από τις ελιές
Studio: Εργαστήριο αρχιτεκτονικής 149: Δημήτρης Φιλιππιτζής και Συνεργάτες
Αρχιτέκτων: Δημήτρης Φιλιππιτζής
Τοποθεσία: Κάτω Γατζέα, Πήλιο

Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού της πηλιωρίτικης εξοχικής κατοικίας από το studio Δημήτρης Φιλιππιτζής και Συνεργάτες ήταν η προσαρμογή στις μικρές κλίσεις του εδάφους, η διάσπαση των όγκων και η αποκλειστική χρήση φυσικών υλικών όπως πέτρα, ξύλο και φυσικά κονιάματα που εξασφαλίζουν την πλήρη εναρμόνιση στο τοπίο της περιοχής.

stone holiday house-p03
stone holiday house-p04
stone holiday house-p05
stone holiday house-p06
stone holiday house-p08

Το κτίριο παρουσιάζει ομοιογένεια ως προς τα μορφολογικά του στοιχεία και σαν κατάλυμα διακοπών, αμεσότητα σύνδεσης με τους διαφορετικής ποιότητας εξωτερικούς χώρους διημέρευσης. Στον κύριο διώροφο όγκο περιλαμβάνονται οι βασικοί κοινόχρηστοι χώροι ενώ τα υπνοδωμάτια βρίσκονται στο πατάρι και στο παράσπιτο.

Το υπόγειο πάρκινγκ – αποθήκες είναι μια ολόσωμη κατασκευή από σκυρόδεμα ενώ η ανωδομή είναι αμφίπλευρη πέτρα, με ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα ενδιάμεσα, εν είδη “ψύχας”.

stone holiday house-p11
stone holiday house-p12-1
stone holiday house-p13
stone holiday house-p15
stone holiday house-p16-1

Η φέρουσα λιθοδομή αποτελεί το κυρίαρχο πέτρινο όγκο, με το πατάρι και τα μπαλκόνια να αποτελούν δευτερεύοντα ελαφρά στοιχεία από ξύλο και μέταλλο. Η στέγη ενσωματώνοντας τρεις στρώσεις μονώσεων καθώς και την ζώνη αερισμού, επικαλύπτεται με πλάκες Πηλίου.

Η διαμπερότητα των χώρων, η επιλογή «διαπνέοντων» υλικών επάλειψης και η επιμελημένη μόνωση της στέγης δημιουργούν συνθήκες «άνεσης» σε ένα κέλυφος με μικρό ενεργειακό κόστος λειτουργίας.

stone holiday house-p17
stone holiday house-p19
stone holiday house-p21
stone holiday house-p23
stone holiday house-p24
stone holiday house-p25

Όλες οι εξωτερικές διαμορφώσεις, οι τοίχοι αντιστήριξης και οι δαπεδοστρώσεις είναι με υδατοπερατά υλικά, αφήνοντας το πράσινο και τα λουλούδια να μαλακώσουν την πέτρινη αυστηρότητα.

Η πέτρινη κατοικία, που με τόση προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια σχεδίασε ο Δημήτρης Φιλιππιτζής, βρίσκεται στην Κάτω Γατζέα, στο Πήλιο είναι προσανατολισμένη νοτιοδυτικά ώστε να επιτυγχάνεται μέγιστη εκμετάλλευση της θέας προς τον Παγασητικό κόλπο.

stone holiday house-p26
stone holiday house-p27
stone holiday house-p28
stone holiday house-p29
stone holiday house-p31
stone holiday house-p32
stone holiday house-p34

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: philippitzis.gr