Πολυτελής μονοκατοικία στο Καλαμάκι Μεσσηνίας

luxurious villa by mgxm-p01

Έργο: Διπλοκατοικία στο Καλαμάκι Μεσσηνίας
Studio: MGXM Αρχιτέκτονες
Design Team: M. Gonzalez, X. Μάλαμα, Μ. Γρηγοροπούλου
Περιοχή: Καλαμάκι Μεσσηνίας
Εμβαδόν: 330 τ.μ.
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Η κατοικία τον σχεδιασμό της οποίας ανέλαβε το studio MGXM Αρχιτέκτονες, βρίσκεται στο Καλαμάκι, στους πρόποδες του λόφου και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της δυτικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου.

luxurious villa by mgxm-p02
luxurious villa by mgxm-p03
luxurious villa by mgxm-p05
luxurious villa by mgxm-p06
luxurious villa by mgxm-p08

Το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου (patio). Το patio αποτελεί χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια αυτού του χώρου έχει τοποθετηθεί η μεγάλου μήκους πισίνα.

Το κτίριο έχει χωροθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά την είσοδο σε αυτό να καδράρεται η (infinite pool) πισίνα, μία λωρίδα θάλασσας και η πυραμίδα του Ταϋγέτου στο βάθος. Η αρμονική αυτή αλληλουχία τονίζεται και με την κατάλληλη χρήση των υλικών.

luxurious villa by mgxm-p09luxurious villa by mgxm-p12
luxurious villa by mgxm-p13
luxurious villa by mgxm-p14

Το ίδιο μάρμαρο έχει επενδύσει γραμμικά την “πλατεία” πριν την είσοδο και το patio, ενώ στη συνέχεια εισχωρεί στην πισίνα καταλήγοντας σε καταρράκτη στο τελείωμα της προς το μέρος της θάλασσας.

luxurious villa by mgxm-p04

Η κύρια κατοικία αποτελείται από δύο ορόφους με τους χώρους διημέρευσης στο ισόγειο και ένα άνετο υπνοδωμάτιο στον όροφο. Το λουτρό εντός του υπνοδωματίου μοιάζει με έναν ξύλινο κύβο που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο υπνοδωμάτιο.

Ένα τμήμα του κύβου εμφανίζεται στο ισόγειο πλευρικά της σκάλας που ανεβαίνει προς τον όροφο. Σκοπός αυτής της χωροθέτησης ήταν, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα από την κρεβατοκάμαρα, οι ένοικοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα και από το χώρο του λουτρού.

luxurious villa by mgxm-p15
luxurious villa by mgxm-p16
luxurious villa by mgxm-p17
luxurious villa by mgxm-p18-1

Η αγάπη των ενοίκων για την ηλιόλουστη μεσσηνιακή γη οδήγησε τους αρχιτέκτονες να δώσουν έμφαση στους υπαίθριους χώρους και στη σχέση τους με το φυσικό τοπίο.

Σε όλη την έκταση τοποθετήθηκαν φυτά μεγάλης βιοποικιλότητας με κυρίαρχο τον οπωρώνα και τον ελαιώνα αλλά και την πορτοκαλιά που κατέχει περίοπτη θέση εντός του patio.

luxurious villa by mgxm-p21
luxurious villa by mgxm-p22
luxurious villa by mgxm-p23
luxurious villa by mgxm-p25
luxurious villa by mgxm-p26

Αντίστοιχα στο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά της Πελοποννήσου, όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο, ενώ στις τοιχοποιίες κυριαρχεί το απόλυτο λευκό που αντανακλά το φως και τονίζει τις αντιθέσεις των υλικών.

Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και τον όροφο διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας.

luxurious villa by mgxm-p27
luxurious villa by mgxm-p28
luxurious villa by mgxm-p29

Δημοσίευση: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mgxm.gr