Εξοχική κατοικία στη Σύρο

summer residence in syros-p01

Έργο: Εξοχική κατοικία στη Σύρο
Studio: ΧΩΡΟγράφοι
Αρχιτέκτων: Κατερίνα Ε. Δούναβη
Πολιτικός Μηχανικός: Μηνάς Δ. Μπουγιούρης
Oμάδα σχεδιασμού: Ελένη Κ. Μύτιλη, Φλώρα Ν. Ρούσσου
Interior design: Στέλλα Ν. Γιαλόγλου
Εμβαδόν οικοπέδου: 8 στρ.
Εμβαδόν κατοικίας: 345,82 τ.μ.
Περιοχή: Βόλακας, Σύρος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Αλέξανδρος Πετράκης

Η κλιμακωτή κατοικία με την πισίνα σχεδιάστηκε από το studio ΧΩΡΟγράφοι και χωροθετείται ελεύθερα σε ένα ιδιαίτερα επικλινές οικόπεδο 8 στρεμμάτων, σε απόσταση 7 km από την Ερμούπολη, με πανοραμική θέα στη βορειοδυτική ακτογραμμή της Σύρου και στα νησιά Γυάρο, Άνδρο και Κύθνο.

summer residence in syros-p03
summer residence in syros-p04
summer residence in syros-p06

Η ασκεπής "εσωτερική" πισίνα στην καρδιά του κτιρίου, προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών της και επιπλέον αποτελεί μια επιπλέον πηγή φωτός και ενδιαφέροντος για τους χώρους της κατώτερης στάθμης του κτιρίου μέσω των 3 μεγάλων υποβρύχιων παραθύρων της.

Το δώμα των χώρων της κατώτερης στάθμης αποτελεί χώρο χαλάρωσης και κίνησης περιμετρικά της πισίνας αλλά και εκτόνωσης των χώρων που βρίσκονται στην ανώτερη στάθμη.

summer residence in syros-p07
summer residence in syros-p08
summer residence in syros-p09
summer residence in syros-p11

Στην άνω στάθμη αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης (κουζίνα - τραπεζαρία - καθιστικό) και το κυρίως υπνοδωμάτιο, που περιλαμβάνει εσωτερικό λουτρό και ιματιοθήκη.

Στην κάτω στάθμη και μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου, που έχει θέα στο εσωτερικό της πισίνας, χωροθετούνται 2 υπνοδωμάτια, ένα γραφείο και ο χώρος φιλοξενίας - ξενώνας της κατοικίας, όπως επίσης βοηθητικά δωμάτια, αποθηκευτικοί χώροι, το κελάρι και ένας πολυχώρος διασκέδασης (playroom - home cinema).

summer residence in syros-p12
summer residence in syros-p13
summer residence in syros-p15
summer residence in syros-p16
summer residence in syros-p17

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό η ενοποίηση των εσωτερικών χώρων με τους εξωτερικούς, τους ζεστούς μήνες του έτους. 

Έγινε εκτεταμένη χρήση επιχρισμένης λιθοδομής και ανεπίχριστης δίχως αρμό, σε καμπύλους τοίχους παράλληλα με τις ισοϋψείς του γηπέδου, τόσο για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, όσο και για τη διαμόρφωση της όψης της κατώτερης στάθμης του κτιρίου.

summer residence in syros-p18
summer residence in syros-p19
summer residence in syros-p21
summer residence in syros-p22

Χρησιμοποιήθηκε τσιμεντοκονία στο χρώμα του τσιμέντου ή έγχρωμη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, τριπτά μαρμαροκονιάματα δίχως οδηγούς, με σπασμένες τις γωνίες για το κέλυφος του κτιρίου, ξύλινες οροφές και ξύλινα δάπεδα και πλακοστρώσεις με πλάκες Τήνου δουλεμένες στο χέρι.
Πέτρινα τοιχία, εμφανή ή ασβεστωμένα και καλντερίμια - λιθόστρωτα διαμορφώνουν παρτέρια φύτευσης και χώρους κίνησης.

Ξύλινες πέργκολες και κουφώματα, αλλά και βιομηχανικό δάπεδο στον περιβάλλοντα χώρο, εφελκυόμενη λευκή μεμβράνη - τέντα στο χώρο του μπάρμπεκιου και υποβρύχια ανοξείδωτα παράθυρα στην πισίνα είναι χαρακτηριστικά στοιχεία "παντρέματος" του χθες με το σήμερα.

summer residence in syros-p25
summer residence in syros-p26
summer residence in syros-p27
summer residence in syros-p28summer residence in syros-p29

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: chorografoi.gr, ktirio.gr