Αποκατάσταση καθηκιάς στην Τζια από τον Γιάννη Εξάρχου

kathikia by exarchou-p01

Έργο: Καθηκιά στην Κέα
Αρχιτέκτων: Ιωάννης Εξάρχου
Εμβαδόν: 77 τ.μ.

Περιοχή: Κέα, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Σύλβια Διαμαντοπούλου

Σε υψόμετρο 395 μέσα σε ένα προστατευμένο ("NATURA 2000") δάσος με βασιλικές βελανιδιές, ο αρχιτέκτων Γιάννης Εξάρχου, ανακαίνισε με ιδιαίτερο σεβασμό στην λαϊκή αρχιτεκτονική της Τζιας, μία καθηκιά  100 και πλέον ετών.

kathikia by exarchou-p02
kathikia by exarchou-p03
kathikia by exarchou-p04
kathikia by exarchou-p05
kathikia by exarchou-p06
kathikia by exarchou-p07

Οι καθηκιές (ή καθοικιές) είναι παραδοσιακά πέτρινα κυκλαδίτικα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα. Ο κάθε χώρος βρίσκεται σε διαφορετική στάθμη, αφού το κτίσμα ολόκληρο ακολουθεί περίπου το σχήμα του εδάφους που εδράζεται.

Οι μακριοί τοίχοι του κάθε χώρου χτίζονται εξωτερικά κατακόρυφοι, ενώ εσωτερικά έχουν κλήση προς τα μέσα (εκφορικό σύστημα) προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα που πρέπει να καλύψουν τα δοκάρια. Η οροφή κατασκευάζεται από πλάκες σχιστόλιθου, τα δάπεδα από τσιμεντοκονία και οι τοίχοι από τον τοπικό σχιστόλιθο.

kathikia by exarchou-p11
kathikia by exarchou-p12
kathikia by exarchou-p14
kathikia by exarchou-p15
kathikia by exarchou-p16
kathikia by exarchou-p17
kathikia by exarchou-p18
kathikia by exarchou-p19

Ο αρχιτέκτων Γιάννης Εξάρχου αποκατέστησε το αγροτικό κτίσμα χωρίς υψηλό επισκευαστικό κόστος, διατηρώντας όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία. Σχεδίασε ξύλινα σταθερά έπιπλα και για τις οριζόντιες επιφάνειες της κουζίνας χρησιμοποίησε τσιμεντοκονία, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει λιτούς, απλούς και πρακτικούς χώρους.

Τα πάντα έχουν σχεδιαστεί σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ομορφιά της λαϊκής μαστοριάς και η πρακτικότητα των παραδοσιακών κτισμάτων, ενώ παράλληλα η απλότητα επιτρέπει στην ματιά να κινηθεί απερίσπαστα προς τις ανατολικές Κυκλάδες. Η Άνδρος, η Τήνος, η Μύκονος και η Κύθνος είναι τα νησιά στα οποία σταματά η ματιά.

kathikia by exarchou-p21
kathikia by exarchou-p22
kathikia by exarchou-p23
kathikia by exarchou-p24
kathikia by exarchou-p25
kathikia by exarchou-p26
kathikia by exarchou-p28
kathikia by exarchou-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: ex-arch.gr, airbnb.gr, koinignomi.gr