Αποκατάσταση ιστορικού κτιρίου του 16ου αιώνα

corte mainolda-p01

Έργο: Corte Mainolda
Αρχιτέκτονες: Giulia Prandi, Luigi Botturi, Giuseppe Botturi
Περιοχή: Sarginesco (MN), Μάντοβα, Ιταλία
Φωτογράφος: Pier Mario Ruggeri

Στο Sarginesco, ένα μικρό χωριό της βορείου Ιταλίας, πολύ κοντά στην Μάντοβα, περίπου τον 16ο αιώνα κατασκευάστηκε η Mainolda ως θερινή κατοικία ενός μέλους της οικογένειας Gonzaga, που ήταν οι άρχοντες της Μάντοβα.

corte mainolda-p02
corte mainolda-p03
corte mainolda-p05
corte mainolda-p06

Οι απόγονοι της οικογένειας Gonzaga κάποια στιγμή το εγκατέλειψαν και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται ως κατάλυμα για στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Στις αρχές του αιώνα, η κατάστασή του άγγιζε τα όρια της καταστροφής, όπως και πολλά ιστορικά αγροκτήματα της περιοχής, αφού το κόστος αποκατάστασης είναι απαγορευτικό.

Οι νέοι ιδιοκτήτες που ξεκίνησαν το φιλόδοξο πρόγραμμα της αποκατάστασης, είχαν αποφασίσει να δώσουν στο αρχοντόσπιτο μία δεύτερη ευκαιρία μέσα από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες

corte mainolda-p07
corte mainolda-p08
corte mainolda-p09
corte mainolda-p13
corte mainolda-p11
corte mainolda-p12

Ενώ αρχικά η παρέμβαση προέβλεπε μια όσο το δυνατόν πιο απλή ανάπλαση, ο καταστροφικός σεισμός στην Εμίλια-Ρομάνια το 2012, έφερε στην επιφάνεια τοιχογραφίες και ξύλινες διακοσμημένες οροφές, που έπρεπε να διασωθούν, παράλληλα έπρεπε να γίνει και μία νέα μελέτη για την ενίσχυση της δομής. 

Η αποκατάσταση έχει ως στόχο τη διατήρηση τόσο του κτιριακού κελύφους όσο και της κάτοψης, η οποία έχει απόλυτα διατηρηθεί. Το κατακόρυφο τμήμα στην εσωτερική corticella που χτίστηκε στη δεκαετία του εξήντα ως το μόνο μπάνιο στο συγκρότημα, μεγάλωσε για να δημιουργήσει στον πυργίσκο ένα μπάνιο με πανοραμική θέα στην εξοχή.

corte mainolda-p15
corte mainolda-p16
corte mainolda-p18
corte mainolda-p19
corte mainolda-p21

Στην Mainolda δημιουργήθηκαν τέσσερα διαμερίσματα, δύο στο ισόγειο και δύο στον χώρο που ήταν αρχικά ο αχυρώνας. Στο ισόγειο το ένα δωμάτιο διαδέχεται το άλλο και οι χώροι εκτός από την καθορισμένη λειτουργία τους, χρησιμοποιούνται και ως μεταβατικός διάδρομος.

Ο σεβασμός των υφιστάμενων δομών επέβαλε μία προσεχτική προσέγγιση για τα πάντα σχετικά με τη διακόσμηση και τα μικρά έργα εκσυγχρονισμού που ήταν απαραίτητα. Ευφυής τεχνικές λύσεις υιοθετήθηκαν για να αποφευχθεί η τροποποίηση των αρχικών χώρων.

corte mainolda-p23
corte mainolda-p24
corte mainolda-p26
corte mainolda-p27
corte mainolda-p28
corte mainolda-p29
corte mainolda-p31
corte mainolda-p32
corte mainolda-p33

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Giulia Prandi, Luigi Botturi και Giuseppe Botturi, διάλεξαν έπιπλα των Castiglioni, Eames, και Rashid που σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των επίπλων που υπήρχαν στο κτίριο, δημιουργούν έναν διάλογο ανάμεσα στην ιστορία του σχεδιασμού και την αρχιτεκτονική ιστορία του κτιρίου.

corte mainolda-p35
corte mainolda-p37
corte mainolda-p39
corte mainolda-p41
corte mainolda-p42
corte mainolda-p43

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: agriturismocortemainolda.com