Ο παλιός πέτρινος νερόμυλος έγινε εξοχική κατοικία

watermill on the crag-p12

Έργο: Watermill On The Crag
Αρχιτέκτων: Bruno Lucas Dias
Εμβαδόν: 55 τ.μ.
Περιοχή: Figueiró dos Vinhos, Πορτογαλία
Φωτογράφος: Hugo Santos Silva

Λίγα χιλιόμετρα από την πηγή του Alge creek στην περιοχή Figueiró dos Vinhos της κεντρικής Πορτογαλίας, η φύση δημιούργησε στην πάροδο των αιώνων ένα μαγευτικό τοπίο. Τεράστιοι βράχοι που διαβρώθηκαν από το νερό δημιούργησαν το μαγευτικό φαράγγι του São Simão.

watermill on the crag-p02
watermill on the crag-p03
watermill on the crag-p05
watermill on the crag-p06
watermill on the crag-p07
watermill on the crag-p01
watermill on the crag-p09
watermill on the crag-p11
watermill on the crag-p13
watermill on the crag-p18

Το απαράμιλλης ομορφιάς φαράγγι, οι επιβλητικοί, σχεδόν κάθετοι βράχοι, ο ήχος του νερού και η χαρακτηριστική βλάστηση προσδίδουν στον τόπο ένα μαγικό συναίσθημα ειρήνης και ηρεμίας, όπου η φύση και ο άνθρωπος γίνονται ένα.

Στόχος του αρχιτέκτονα Bruno Lucas Dias ήταν να δημιουργήσει ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο με έναν χαμηλό προϋπολογισμό, χωρίς να παραβλέπει την λειτουργικότητα και την άνεση.

watermill on the crag-p19
watermill on the crag-p22
watermill on the crag-p23
watermill on the crag-p24
watermill on the crag-p25
watermill on the crag-p26

Ο σχεδιασμός διέπεται από την αγάπη και τον σεβασμό του αρχιτέκτονα στο παραδοσιακό κτίριο, που στο παρελθόν ήταν ο νερόμυλος της περιοχής και στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την σχέση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τις σύγχρονες απαιτήσεις διαβίωσης.

Ως εκ τούτου, η ανακατασκευή επικεντρώθηκε σε μία όσο το δυνατόν πιο διακριτική και φιλική προς το περιβάλλον λύση με χαμηλό προϋπολογισμό. Το πεύκο, ένα από τα φυσικά στοιχεία της περιοχής, είναι το μόνο υλικό που επιλέχθηκε και τις εσωτερικές κατασκευές, ενώ οι εξωτερικές παρεμβάσεις περιορίζονται στα πλαίσια των παραθύρων (αντικαθίστανται από νέα ξύλινα κουφώματα με διπλά τζάμια) και στην αλλαγή της κεραμοσκεπής με τις αντίστοιχες θερμομονωτικές παρεμβάσεις.

watermill on the crag-p27
watermill on the crag-p29
watermill on the crag-p31
watermill on the crag-p32
watermill on the crag-p33
watermill on the crag-p34
watermill on the crag-p35

Οι εσωτερικοί χώροι σχεδιάστηκαν ανάλογα με τη λειτουργία τους και τον φυσικό φωτισμό τους. Δημιουργήθηκαν τέσσερις ξεχωριστοί χώροι: Ένας ενιαίος χώρος που περιλαμβάνει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο. Ένα μικρό αίθριο με θέα στο βουνό και τον ποταμό προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

watermill on the crag-p36
watermill on the crag-p37
watermill on the crag-p38
watermill on the crag-p39

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: Bruno Lucas Dias