Αναστήλωση ερειπωμένης πέτρινης κατοικίας

camino de playa-p01

Έργο: Camino de Playa
Studio: Jamie Fobert Architects
Αρχιτέκτονες: Jamie Fobert Architects, Dominique Gagnon
Αρχιτέκτων έργου: Marta Gutierrez Mosquera Arquitecto
Εμβαδόν: 155 τ.μ.
Περιοχή: Ría de Vigo, Galicia, Ισπανία
Φωτογράφος: Ciro Frank Schiappa, Mike Redfern

Η περιοχή Costa da Vela Nature Reserve στη Galicia, βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης. Η αραιοκατοικημένη γη συναντά τον άγριο Ατλαντικό με τις μεγάλες εκτάσεις από όμορφες λευκές παραλίες.

camino de playa-p02
camino de playa-p03
camino de playa-p04
camino de playa-p05

Το 2004, σε μια βόλτα που έκαναν στα αμμώδη μονοπάτια της περιοχής οι Καναδοί αρχιτέκτονες Jamie Fobert και Dominique Gagnon, βρήκαν ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι που τους μάγεψε. Μετά από 6ετή διαπραγμάτευση προχώρησαν στην αγορά του, ενώ για τον σχεδιασμό και την κατασκευή απαιτήθηκαν άλλα 6 χρόνια.

Από το μονοπάτι, οι αλλαγές είναι πολύ διακριτικές γιαυτό και το σπίτι μοιάζει πολύ με αυτό που ήτανε κάποτε. Χοντροί πέτρινοι τοίχοι χτισμένοι από ογκώδεις ακανόνιστες τετράγωνες πέτρες. Όμως, κρυμμένο πίσω από τους αρχικούς τοίχους, σκαμμένο σχεδόν μέσα στο βράχο είναι ένα σύγχρονο σπίτι 155 τ.μ.

camino de playa-p07
camino de playa-p08
camino de playa-p09

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο, η αυλή με τον ουρανό για μια οροφή, είναι το πρώτο δωμάτιο του σπιτιού. Μια μεγάλη τραπεζαρία από καστανιά, ένα άνετο καθιστικό και η εξωτερική κουζίνα, συμπληρώνουν το όνειρο του καλοκαιριού.

Ο τοπικός γρανίτης σχηματίζει τους τοίχους και το δάπεδο και συμπληρώνεται από έπιπλα κατασκευασμένα από καστανιά και στοιχεία χάλυβα.  Τις τρεις μεγάλες μπαλκονόπορτες του καθιστικού, ο αρχιτέκτων Jamie Fobert τις εμπνεύστηκε, όταν περπατώντας στην ύπαιθρο στο Γιορκσάιρ, είδε έναν αχυρώνα με τρία κάθετα ανοίγματα.

camino de playa-p11
camino de playa-p12
camino de playa-p13
camino de playa-p14

Το εσωτερικό αποκαλύπτει την αρχική κατασκευή του κτιρίου. Οι τοίχοι είναι από γρανίτη και η οροφή από ξύλο καστανιάς, ενώ στην κουζίνα, η χειροποίητη οροφή με τις καμάρες έχει κατασκευαστεί από χειροποίητα κεραμίδια τερακότα.

Εκτός από τον ενιαίο χώρο του ισογείου που περιλαμβάνει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα, η κατοικία διαθέτει ακόμη τέσσερα υπνοδωμάτια, με δικό τους μπάνιο, w.c. και αποθηκευτικούς χώρους.

camino de playa-p16
camino de playa-p17
camino de playa-p18
camino de playa-p19
camino de playa-p21
camino de playa-p22

Από το αίθριο που είναι σχεδιασμένο ως υπαίθριο σπίτι με κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, μια ακανόνιστη πέτρινη σκάλα, ανεβαίνει στον χώρο της πισίνας, που περιβάλλεται από φυσική βλάστηση.

Στην κορυφή του επικλινούς οικοπέδου, τα υπάρχοντα πεύκα ενισχύθηκαν με νέες φυτεύσεις ώστε να δημιουργούν μια φυσική ομπρέλα, που συμπληρώνεται από ελαιόδεντρα, βελανιδιές και την τοπική χλωρίδα.

camino de playa-p24
camino de playa-p25
camino de playa-p26
camino de playa-p28
camino de playa-p29
camino de playa-p31

Ακριβώς απέναντι από την κύρια κατοικία και σε οικόπεδο 400 τ.μ., υπήρχε ένα μικρό πετρόκτιστο κτίσμα που είχε αγοραστεί από τους αρχιτέκτονες για να χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της κύριας κατοικίας, ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα δεύτερο μικρό σπίτι 25 τ.μ., το οποίο περιέχει κουζίνα και έναν χώρο ύπνου στο πατάρι πάνω από το μπάνιο.

camino de playa-p33
camino de playa-p03
camino de playa-p35
camino de playa-p36
camino de playa-p37

Το μικρό σπίτι κατασκευάστηκε με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και στο κυρίως σπίτι. Εκτεθειμένες πέτρες γρανίτη, παραθυρόφυλλα και ξύλινες κατασκευές από ξύλο καστανιάς και χάλυβας για την μπαλκονόπορτα.

camino de playa-p41

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: jamiefobertarchitects.com