Κατοικία στην Καλλιθέα Καλαμάτας

residence in kallithea by mgxm-p01

Έργο: Κατοικία στην Καλλιθέα Καλαμάτας
Αρχιτεκτονικό γραφείο: MGXM Architects
Ομάδα μελέτης: Mario Gonzalez, Χριστίνα Μάλαμα
Εμβαδόν: 200 τ.μ.
Περιοχή: Καλαμάτα, Μεσσηνία, Ελλάδα
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Η κατοικία που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο MGXM Architects βρίσκεται σε έναν από τους κατάφυτους λόφους, κυρίως με ελαιόδεντρα, στην περιαστική ζώνη της Καλαμάτας, στο νοτιότερο σημείο του οικισμού Καλλιθέα, στην περιοχή του Άη Γιαννάκη και είναι μέρος ενός έργου με δύο δίδυμες μονοκατοικίες.

residence in kallithea by mgxm-p02
residence in kallithea by mgxm-p03
residence in kallithea by mgxm-p04
residence in kallithea by mgxm-p06
residence in kallithea by mgxm-p07

Βασικό χαρακτηριστικό του οικοπέδου είναι η πανοραμική θέα προς το Μεσσηνιακό κόλπο και τον Ταΰγετο. Κατά το σχεδιασμό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό το χαρακτηριστικό με αποτέλεσμα από το εσωτερικό της κατοικίας να δημιουργούνται «κάδρα» του φυσικού τοπίου.

Ένας δεύτερος βασικός παράγοντας που επηρέασε σημαντικά το σχεδιασμό ήταν ο προσανατολισμός των χώρων σύμφωνα με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού για την καλύτερη αξιοποίηση των χαρακτηριστικών του μικροκλίματος και το φυσικό αερισμό των χώρων.

residence in kallithea by mgxm-p08
residence in kallithea by mgxm-p09
residence in kallithea by mgxm-p11
residence in kallithea by mgxm-p12
residence in kallithea by mgxm-p13

Μορφολογικά αποτέλεσε βασικό σκοπό η δημιουργία μιας αρμονικής πλοκής όγκων με καθαρή γεωμετρική δομή η οποία όμως δεν προσβάλει το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.

Η κατοικία έχει σχεδιαστεί, με σύγχρονη αρχιτεκτονική οπτική, έτσι ώστε να προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον κατοίκησης. Αξιοποιώντας τα θετικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος, η κατοικία σχεδιάστηκε με πλήρη εφαρμογή των αρχών του παθητικού (χωρίς χρήση ενεργητικών εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας) βιοκλιματικού σχεδιασμού.

residence in kallithea by mgxm-p15
residence in kallithea by mgxm-p16
residence in kallithea by mgxm-p18
residence in kallithea by mgxm-p21
residence in kallithea by mgxm-p22

Η κατοικία αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα με τους ιδιωτικούς χώρους προστατευμένους στο 3ο επίπεδο και τους χώρους κοινωνικών χρήσεων μοιρασμένες στα άλλα δύο.

Στο 2ο επίπεδο το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της κατοικίας, αφού φιλοξενεί τους χώρους διημέρευσης, χωροθετείται και η εκτενής υπαίθρια βεράντα, χώρος μετάβασης μεταξύ της κατοικίας και του κήπου.

residence in kallithea by mgxm-p23
residence in kallithea by mgxm-p24
residence in kallithea by mgxm-p26

Η θέση της είναι τέτοια ώστε να στρέφεται παράλληλα προς τη θέα της θάλασσας και ο προσανατολισμός της αντίστοιχα τέτοιος σε σχέση με τον άξονα βορρά - νότου να δροσίζεται μονίμως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ταυτόχρονα να σκιάζεται επαρκώς από το ίδιο το κτίριο κατά τις απογευματινές ώρες που κυρίως χρησιμοποιείται.

Στη βεράντα βρίσκεται και μια μικρή υπαίθρια κουζίνα με barbeque που εξυπηρετεί τις χαλαρές στιγμές της οικογένειας τις ηλιόλουστες ημέρες. Οι χώροι διημέρευσης εσωτερικά αναλύονται σε open-plan σχεδιασμό. Η θέα προς το μεσσηνιακό κόλπο «καδράρεται» στο μεγάλο άνοιγμα του σαλονιού και είναι ορατή από όλα τα σημεία αυτού του ορόφου, γεγονός που βοήθησε η κατάλληλη υπερύψωση του κτιριακού όγκου.

residence in kallithea by mgxm-p31
residence in kallithea by mgxm-p33
residence in kallithea by mgxm-p34

Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών χώρων, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη δύο μικρών παιδιών, γεγονός που οδήγησε στην επιλογή χρωμάτων και διακοσμητικών στοιχείων με χαρούμενη διάθεση και στην απουσία μεγάλου αριθμού επίπλων και εξοπλισμού.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι το ξύλο και η πατητή τσιμεντοκονία, στην προσπάθεια να αποδοθεί στο χώρο μια ανάλαφρη διάθεση η οποία σε συνδυασμό με τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή, τους κρυφούς φωτισμούς και τα χειροποίητα πράσινα φωτιστικά, δίνουν την αίσθηση περισσότερο μιας εξοχικής παρά μιας μόνιμης κατοικίας.

residence in kallithea by mgxm-p35
residence in kallithea by mgxm-p36
residence in kallithea by mgxm-p37
residence in kallithea by mgxm-p38

Δημοσίευση: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mgxm.gr, ktirio.gr