Εξοχικό 12 τ.μ., πάνω στο κύμα

viking by freaks-p01

Έργο: Viking
Αρχιτεκτονικό γραφείο: FREAKS Architecture
Αρχιτέκτονες: Yves Pasquet, Cyril Gauthier, Guillaume Aubry
Εμβαδόν: 12 τ.μ.
Περιοχή: Fermanville, Cotentin, France
Φωτογράφος: Jules Couartou

Στο χωριό Fermanville, που βρίσκεται στην περιοχή Cotentin, της β. Γαλλίας, εκεί που από τον 9ο αιώνα, άρχισαν να εισβάλουν οι Βίκινγκς, το αρχιτεκτονικό γραφείο FREAKS Architecture, ανακαίνισε μία μικρή ψαροκαλύβα 12 μόλις τετραγωνικών μέτρων, που είχε χτιστεί στη δεκαετία του ‘50 πάνω σε ένα βράχο.

viking by freaks-p02
viking by freaks-p03
viking by freaks-p04

Λόγω των πολύ αυστηρών Γαλλικών κανονισμών για τις παράκτιες κατασκευές, το σχέδιο δεν μπορούσε να αλλάξει ούτε στο μέγεθος ούτε στο σχήμα της καλύβας, έγιναν όμως σημαντικές εργασίες για την αλλαγή της στέγης και της εξωτερικής μόνωσης χρησιμοποιώντας μια ελαφριά γαλβανισμένη μεταλλική επένδυση στο χρώμα της σαμπάνιας.

Δύο μεγάλα συρόμενα παράθυρα τοποθετημένα στην μία γωνία, επιτρέπουν να ανοίξει το σπίτι προς την ακτογραμμή και τον ορίζοντα. Μία μεγάλη βεράντα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον εκπληκτικό παραθαλάσσιο ροζ γρανίτη, επεκτείνει τον χώρο του σπιτιού.

viking by freaks-p06
viking by freaks-p07
viking by freaks-p08

Η εσωτερική αρχιτεκτονική είναι πολύ λιτή και ιδιαίτερα απλή.  Αποτελείται από έναν πυρήνα στο οποίο τοποθετήθηκε η ντουζιέρα, το μπάνιο και η κουζίνα και πάνω από αυτούς τους χώρους, τοποθετήθηκε ένα διπλό κρεβάτι που εκμεταλλεύεται το ύψος της στέγης.

Το σαλόνι διαθέτει έναν καναπέ και ένα μεγάλο τραπεζάκι σαλονιού, που μετατρέπεται σε τραπέζι φαγητού για 8 άτομα αλλάζοντας θέση στα τρίποδα της βάσης. Οι πτυσσόμενες καρέκλες "Soley", σχεδιασμένες από τον Ισλανδό αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Valdimar Hadarson, ολοκληρώνουν την τραπεζαρία.

viking by freaks-p11
viking by freaks-p12
viking by freaks-p13
viking by freaks-p14

Οι διαστάσεις της μικρής ψαροκαλύβας και οι αναλογίες της είναι ακριβώς ίδιες με την ξύλινη καλύβα του Αμερικανού φιλοσόφου Henry David Thoreau στο έργο Walden, που αναφερόταν στην αναζήτηση της απλής ζωής στο φυσικό περιβάλλον.

Οι αρχιτέκτονες Yves Pasquet, Cyril Gauthier και Guillaume Aubry κατάφεραν να δώσουν μία νέα και σύγχρονη εικόνα στο παλιό κτίσμα, με μόνο 15,000€

viking by freaks-p16
viking by freaks-p17

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: freaksarchitecture.com