Κατοικία στο Άνω Κουφονήσι

house in ano koufonisi-p01

Έργο: House in Ano Koufonisi
Αρχιτεκτονικό γραφείο: De-ar Architects
Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Γρυμπογιάννη, Γιάννης Αυλωνίτης, Δήμητρα Μοσχονησιώτη
Εμβαδόν: 180 τ.μ.
Περιοχή: Άνω Κουφονήσι, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Γιώργος Παπαδάκης

Ο ευνοϊκός προσανατολισμός του οικοπέδου σε συνδυασμό με τα έντονα μορφολογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής των Κυκλάδων αποτέλεσε την αφετηρία στη μελέτη που ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο De-ar Architects.

house in ano koufonisi-p02
house in ano koufonisi-p03
house in ano koufonisi-p04

Με τη θάλασσα στο νότο, η κατοικία αναπτύσσεται γύρω από έναν κεντρικό ορθογώνιο όγκο με τρεις μικρότερους και χαμηλότερους αποκλίνοντες όγκους να προσφύονται σε αυτόν, δημιουργώντας μια απάνεμη και ηλιόλουστη αυλή με θέα το πέλαγος.

Ο κεντρικός ψηλοτάβανος όγκος διατάσσεται παράλληλα στον άξονα ανατολής - δύσης δημιουργώντας πλάτη στο βορρά και προστασία από τα αιγαιοπελαγίτικα μελτέμια. Παραλαμβάνει τις κοινόχρηστες λειτουργίες του σπιτιού και αποτελεί το μεταβατικό χώρο από το ιδιωτικό στο δημόσιο, από το εσωτερικό στο εξωτερικό.

house in ano koufonisi-p05
house in ano koufonisi-p07
house in ano koufonisi-p08
house in ano koufonisi-p11
house in ano koufonisi-p13

Τα υπνοδωμάτια της οικογένειας στεγάζονται σε δύο μικρότερους όγκους, εφαπτόμενους στον κεντρικό, με νότιο προσανατολισμό ενώ η κουζίνα τοποθετείται στο βορρά.

Ένας πέτρινος εξωτερικός τοίχος με αφετηρία τον όγκο της κουζίνας έρχεται να "αγκαλιάσει" το σπίτι δημιουργώντας μια ήσυχη και σκιερή αυλή φαγητού στο βορρά, ένα κυκλαδίτικο σοκάκι με αναπάντεχες θεάσεις προς τη θάλασσα και την πλάτη του ανεξάρτητου όγκου που στεγάζει τους δύο αυτόνομους ξενώνες, ολοκληρώνοντας και ενοποιώντας έτσι τη σύνθεση.

house in ano koufonisi-p14
house in ano koufonisi-p15
house in ano koufonisi-p16

Η γήινη βάση όλων των υλικών που "ντύνουν" το σπίτι σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά φυσικά υλικά, όπως το ξύλο και η πέτρα, συνθέτουν μια χρωματική παλέτα με παραπλήσιες αποχρώσεις η οποία επιτρέπει στο κτίριο να δεθεί αρμονικά με το τοπίο.

Όλα τα δάπεδα είναι στρωμένα με φυσικά υλικά, κυρίως πατητή χρωματιστή τσιμεντοκονία που διακόπτεται από λωρίδες παλαιωμένων τούβλων και χειροποίητα πλακάκια cotto (φυσικά χρωματισμένα) σε ποικίλες διαστάσεις.

house in ano koufonisi-p17
house in ano koufonisi-p18
house in ano koufonisi-p21
house in ano koufonisi-p22

Τους γαιώδεις χρωματισμούς των τοίχων και των δαπέδων έρχονται να "σπάσουν" τα χρώματα των εξωτερικών κουφωμάτων που χρησιμοποιούν σαν βάση τους τόνους του αιγαιοπελαγίτικου νερού.

Ο χειροποίητος χαρακτήρας του σπιτιού συμπληρώνεται με τις ιδιαίτερες ξυλοκατασκευές κάθε χώρου, τις επιμέρους λεπτομέρειες και τα τελειώματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό του σπιτιού.

house in ano koufonisi-p24
house in ano koufonisi-p25

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: de-ar.gr, ktirio.gr