Μινιμαλιστική εξοχική κατοικία με σκυρόδεμα, ξύλο και γυαλί

living in concrete-p01

Έργο: Living in concrete
Studio: Studio Mameluca
Αρχιτέκτων: Pedro Louro
Σχεδιαστές: Nuno Franco de Sousa, Alessandra Clark

Εμβαδόν οικοπέδου: 2500 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 300 τ.μ.
Περιοχή: Araras, Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Φωτογράφος: Fran Parente

Σκυρόδεμα, ξύλο και γυαλί είναι τα βασικά δομικά υλικά που επέλεξαν ο Πορτογάλος Nuno Franco de Sousa και η Βραζιλιάνα Alessandra Clark, του Studio Mameluca, για την κατασκευή της εξοχικής τους κατοικίας, που βρίσκεται στους λόφους του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η περιοχή ήταν ιδανική για την κατασκευή μίας μινιμαλιστικής κατοικίας που τα υλικά κατασκευής της δεν θα ανταγωνίζονται το φυσικό περιβάλλον.

living in concrete-p02
living in concrete-p03
living in concrete-p04
living in concrete-p06

Για να εφαρμόσουν τις ιδέες τους, που δεν ήταν πάντα απλές, ζήτησαν την βοήθεια του αρχιτέκτονα Pedro Louro. Αυτός τοποθέτησε την κατοικία έτσι ώστε το περιβάλλον να παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο που ο τεράστιος βράχος θα ενταχθεί με φυσικότητα στον σχεδιασμό.

Η φύση τυλίγει την κατοικία από όλες τις πλευρές, με τα μεγάλα ανοίγματα που αντικαθιστούν τους τοίχους, να επιτρέπουν κάθε στιγμή της ημέρας να έχει ένα διαφορετικό φως και μια μεταβαλλόμενη εικόνα.

living in concrete-p07
living in concrete-p08
living in concrete-p09

Το ζευγάρι, μαζί με τον αρχιτέκτονα Pedro Louro, σχεδίασε μια κατοικία 300 τ.μ, που είναι χτισμένη ως καταφύγιο της οικογένειας τα Σαββατοκύριακα, αλλά λειτουργεί και ως ένα πειραματικό εργαστήριο όπου όλα σχεδόν τα έπιπλα και τα διακοσμητικά, από τις καρέκλες έως τις λάμπες, φέρουν την υπογραφής τους.

living in concrete-p11
living in concrete-p12

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mamelucos.com.br