Μετατροπή μικρού παραδοσιακού γεωργικού κτίσματος σε μινιμαλιστική κατοικία

la casa tra gli ulivi-p01

Έργο: La casa tra gli ulivi
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Studioata
Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Rossana Iantorno, Silvia Nardi
Εμβαδόν οικοπέδου: 2,500 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 53 τ.μ.
Περιοχή: Montegrazie, Λιγουρία, Ιταλία
Φωτογράφος: Beppe Giardino
Βραβεία: Premio Nazionale Selinunte 2016 Menzione speciale, Premio Città in Trasformazione 2015

Αυτό το πέτρινο καταφύγιο των 53 τετραγωνικών μέτρων, βρίσκεται στους λόφους της πόλης Montegrazie κοντά στην Imperia, της β. Ιταλίας και σχεδιάστηκε από το Studioata.

la casa tra gli ulivi-p02
la casa tra gli ulivi-p03
la casa tra gli ulivi-p04
la casa tra gli ulivi-p05
la casa tra gli ulivi-p06

Αρχικά ήταν ένα βοηθητικό γεωργικό κτίσμα 26 τ.μ.. Η εγκατάλειψή είχε σαν αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του. Άθικτες έμειναν μόνο λίγες σειρές από πέτρα που οριοθετούσαν το μέγεθος και το σχέδιο του κτίσματος.

Το νέο, πολυβραβευμένο, κτίσμα που διατηρεί το ίδιο αποτύπωμα, επεκτάθηκε καθ’ ύψος. Οι μελετητές του Studioata χρησιμοποιώντας τις χαρακτηριστικές αναβαθμίδες, δημιούργησαν μία δίπατη εξοχική κατοικία με συνολικό ύψος 6,30 μ.. Έτσι το μικρό σπίτι υψώνεται πάνω από το φύλλωμα των 100 ελαιόδεντρων που υπάρχουν μπροστά του και αποκτά θέα στη θάλασσα της Λιγουρίας.

la casa tra gli ulivi-p07
la casa tra gli ulivi-p08
la casa tra gli ulivi-p11
la casa tra gli ulivi-p12
la casa tra gli ulivi-p13

Το νέο κτίριο, το σχήμα του οποίου έχει τα τυπικά και λειτουργικά τυπολογικά χαρακτηριστικά των παλαιών πύργων της ακτής της Λιγουρίας, παρουσιάζει αξιοσημείωτη σχεδιαστική απλότητα.

Η κατοικία που βρίσκεται σε ένα τετράγωνο οικόπεδο 2.5 στρεμμάτων, κατασκευάστηκε από πέτρες που ανακτήθηκαν από την γύρω περιοχή, είναι ανοιχτή στο τοπίο χάρη σε τέσσερις μεγάλες συρόμενες γυάλινες πόρτες.

la casa tra gli ulivi-p14
la casa tra gli ulivi-p15la casa tra gli ulivi-p16la casa tra gli ulivi-p17

Ο πρώτος όροφος, που περιλαμβάνει το καθιστικό με την κουζίνα, βλέπει βόρεια προς τη θάλασσα, ενώ από το ισόγειο, όπου στεγάζεται ο χώρος ύπνου και το μπάνιο, φαίνονται οι πλαγιές από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Η θέρμανση προέρχεται από το τζάκι που είναι συνδεδεμένο με σύστημα που διανέμει τον ζεστό αέρα σε όλα τα δωμάτια. Το νερό έρχεται από το μεγάλο αρτεσιανό πηγάδι που βρίσκεται 120 μέτρα μακριά από το σπίτι.

la casa tra gli ulivi-p18
la casa tra gli ulivi-p19
la casa tra gli ulivi-p21
la casa tra gli ulivi-p22

Το έργο συνδυάζει την ιστορία και την καινοτομία, τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής και τις νέες τεχνολογίες, τις αρχαίες χρήσεις που συνδέονται με την ελαιοκαλλιέργεια και τις νέες τυπολογίες στέγασης.

la casa tra gli ulivi-p25
la casa tra gli ulivi-p26
la casa tra gli ulivi-p27
la casa tra gli ulivi-p28
la casa tra gli ulivi-p29

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studioata.com