Minimal κατοικία γεμάτη δέντρα και φως σε βιοτεχνικό χώρο

la casa tra gli alberi-p02

Έργο: La casa tra gli alberi
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Studioata
Design team: Sergio Vighetto, Davide Ambrosio, Andrea Coppola, Andrea Capato
Αρχιτέκτονες τοπίου: Cristina Gragnolati, Laura Agostini
Περιοχή: Τορίνο, Ιταλία
Φωτογράφος: Beppe Giardino

Το βιοτεχνικό κτίριο με το ιδιαίτερα χαμηλό ύψος, είναι χωμένο και απομονωμένο στο βάθος μίας εσωτερικής αυλής στο San Salvario. Ενσωματωμένο και συμπιεσμένο μεταξύ κτιρίων διαφορετικού ύψους και τυπολογίας, είναι ένα ανεξάρτητο κτίριο μέσα στο αστικό ιστό του Τορίνο.

la casa tra gli alberi-p03
la casa tra gli alberi-p04
la casa tra gli alberi-p05
la casa tra gli alberi-p06

Η επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν να ζουν σε ένα χώρο που θα βρίσκεται σε ισχυρή σχέση με το εξωτερικό, θα έχει πολύ πράσινο, θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός και θα έχει πράσινη στέγη που συνδυαστικά με τον υπόλοιπο βιοκλιματικό σχεδιασμό θα μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Η μελέτη του αρχιτεκτονικού γραφείου Studioata, προβλέπει την ριζική ανακαίνιση και την μετατροπή του κτιρίου σε άνετη βιοκλιματική κατοικία με minimal σχεδιασμό.

la casa tra gli alberi-p08
la casa tra gli alberi-p09
la casa tra gli alberi-p12
la casa tra gli alberi-p14
la casa tra gli alberi-p16

Η αυλή γίνεται η καρδιά του έργου και όλα τα δωμάτια του σπιτιού έχουν θέα σε αυτήν. Το αίθριο συνδέεται με το καθιστικό με μεγάλες συρόμενες πόρτες. Τα παράθυρα πλήρους ύψους, τους χειμερινούς μήνες, εγγυώνται την παροχή φυσικού φωτός ενώ το καλοκαίρι, πλήρως ανοιχτά, επεκτείνουν τον χώρο, διασφαλίζοντας μια πλήρη συνέχεια μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι μελετητές του Studioata ενέταξαν τους φεγγίτες στις στέγες για να επιτρέπετε, ακόμη και σε δυσμενείς εποχιακές συνθήκες, στο φυσικό φως να εισβάλει σε όλους τους χώρους της κατοικίας, ενώ παράλληλα προσφέρει μια ευχάριστη θέα του ουρανού όλες τις ώρες.

la casa tra gli alberi-p17
la casa tra gli alberi-p19
la casa tra gli alberi-p21
la casa tra gli alberi-p22
la casa tra gli alberi-p23

Η ταράτσα του υφιστάμενου κτιρίου και των νέων επεκτάσεων μετατράπηκαν σε κήπο που φυτεύτηκε με δέντρα, αρωματικά φαρμακευτικά βότανα και εποχιακά φυτά, το άρωμα και το χρώμα των οποίων δίνει ένα διαφορετικό στίγμα σε κάθε εποχή του χρόνου.

Τα φυτά και τα δέντρα γίνονται πραγματικά υλικά κατασκευής. Δέκα δέντρα και περίπου 160 τ.μ. αρωματικών φυτών και βοτάνων, διαμοιράζονται στην αυλή, στο αίθριο και στις στέγες. Ο κατοικημένος χώρος αναπτύσσεται γύρω και κάτω από τα φυτά.

la casa tra gli alberi-p24
la casa tra gli alberi-p25
la casa tra gli alberi-p27
la casa tra gli alberi-p29
la casa tra gli alberi-p31
la casa tra gli alberi-p32

Οι αρχιτεκτόνισσες τοπίου Cristina Gragnolati και Laura Agostini που ανέλαβαν την μελέτη των εξωτερικών χώρων χρησιμοποίησαν το πράσινο για οπτική αλλά και θερμική άνεση.

Τα δέντρα συμβάλλουν στη σκίαση από τις θερμές ακτίνες του καλοκαιριού, ενώ την χειμερινή περίοδο χάνοντας τα φύλλα, αφήνουν το φυσικό φως να εισχωρεί στην κατοικία.

la casa tra gli alberi-p35
la casa tra gli alberi-p36
la casa tra gli alberi-p37
la casa tra gli alberi-p38
la casa tra gli alberi-p39
la casa tra gli alberi-p41

Το χαμηλό βιοτεχνικό κτίριο και η αυλή του, έχουν μετατραπεί σε ένα σπίτι που βρίσκεται μέσα στα δέντρα και σε ένα πραγματικό κήπο που ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες, ευχαριστεί τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων και δημιουργεί ένα εξαιρετικό μικροκλίμα.

la casa tra gli alberi-p45
la casa tra gli alberi-p46
la casa tra gli alberi-p47
la casa tra gli alberi-p48
la casa tra gli alberi-p49
la casa tra gli alberi-p51
la casa tra gli alberi-p52

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studioata.com