Αριστοκρατική κατοικία με ισορροπία λευκού και μαύρου

g house in brussels-p01

Έργο: G House in Brussels
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Dwek Architects
Αρχιτέκτων: Olivier Dwek
Αρχιτέκτονες κατοικίας: François Kielbaey, J. L'Anvre
Κατασκευή: 1907
Περιοχή: Βρυξέλλες, Βέλγιο

Το εντυπωσιακό τριώροφο αρχοντικό σχεδιάστηκε το 1907 από τους αρχιτέκτονες François Kielbaey και J. L'Anvre και αποκαταστάθηκε από τον αρχιτέκτονα Olivier Dwek, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης αναδιαμόρφωσης.

g house in brussels-p02

Τα έργα του Olivier Dwek αντλούν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα επεξεργάζεται με σύγχρονη ματιά και τα οδηγεί στο μέλλον. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την κατοικία των Βρυξελλών.

Η ανακαίνιση στηρίζεται στο δίπολο: Συντήρηση της παράδοσης και νεωτερισμός με διαχρονικά έπιπλα και έργα τέχνης. Το αποτέλεσμα είναι κομψότητα και γοητεία που δεν φέρει συγκεκριμένη ετικέτα.

g house in brussels-p04
g house in brussels-p05
g house in brussels-p06

Τα αρχικά παράθυρα όπου ήταν δυνατόν αποκαταστάθηκαν ενώ κάποια που αντικαταστάθηκαν είναι αντίγραφα του πρωτοτύπου. Το φως ρέει όμορφα σε όλο το κτίριο, αφήνοντας τον κήπο να προσθέσει πράσινο χρώμα στο λευκό εσωτερικό.

Μερικά από τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτή την κατοικία, τονίζοντας την φρεσκάδα της ανακαίνισης, ενώ κάποια άλλα υποστηρίζουν με την διαχρονικότητα του σχεδιασμού τους το πέρασμα από το παρελθόν στο μέλλον. 

g house in brussels-p07
g house in brussels-p08
g house in brussels-p09

Έπιπλα των Pierre Jeanneret και Charlotte Perriand, άμεσων συνεργατών του Charles Edouard Jeanneret, γνωστού με το ψευδώνυμο Le Corbusier, που κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 1950, βρίσκονται σε όλα τα δωμάτια.

Από τον High Court Down καναπέ του Pierre Jeanneret που σχεδιάστηκε το 1955, μέχρι το ανάκλιντρο της Charlotte Perriand, όλα συνεπικουρούν στην δημιουργία μίας αριστοκρατικής εικόνας.

g house in brussels-p11
g house in brussels-p12

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: thecoolhunter.net