Βιομηχανικό loft σε καλλιτεχνική περιοχή

arts district loft-p01

Έργο: Arts District Loft
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Marmol Radziner
Αρχιτέκτονες: Leo Marmol, Ron Radziner
Εμβαδόν: 185,80 τ.μ.
Περιοχή: Los Angeles, Καλιφόρνια, USA
Φωτογράφος: Jessie Webster

Με το πέρασμα του χρόνου η παρακμή των βιομηχανικών περιοχών έδωσε την θέση της αρχικά στις άναρχες καταλήψεις και στις μετατροπές των βιομηχανικών χώρων, σε καλλιτεχνικές κατοικίες και εργαστήρια. Η ένταση και η έκταση των παράνομα κατεχόμενων κατοικιών οδήγησε το 1981 την δημοτική αρχή του Los Angeles στην ψήφιση του διατάγματος «Artists in Residence» ή «AIR», που επέτρεπε την οικιακή χρήση πρώην βιομηχανικών κτιρίων.

arts district loft-p02
arts district loft-p03
arts district loft-p04
arts district loft-p05

Μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε την εμφάνιση και το όνομά της. Η Arts district όπως ονομάστηκε, άρχισε πολύ γρήγορα να αλλάζει όψη και να μετατρέπεται από φτηνή και περιθωριακή περιοχή σε μία ζωντανή, καλλιτεχνική και δυναμική περιοχή.

Το βιομηχανικό κτίριο Toy Factory Building ολοκληρώθηκε το 1924 για την εταιρεία Star Truck Warehousing Company και το 2006 αποκτήθηκε από την Linear City η οποία το μετέτρεψε σε κτίριο μικτής χρήσης με καταστήματα και lofts.

arts district loft-p06
arts district loft-p07
arts district loft-p08
arts district loft-p09
arts district loft-p11

Το Arts District Loft, ένα από τα lofts του Toy Factory Building, ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Marmol Radziner, χωρίς να χάσει κανένα από τα χαρακτηριστικά βιομηχανικά στοιχεία της αρχικής ανακαίνισης, την γυαλισμένη τσιμεντοκονία στα δάπεδα και τις χοντρές κολώνες από σκυρόδεμα.

Οι αρχιτέκτονες Leo Marmol και Ron Radziner, δημιούργησαν ξεχωριστές περιοχές εντός του υφιστάμενου ενιαίου χώρου. Στην γωνία ανύψωσαν το δάπεδο κατά μισό μέτρο γωνία για να οριοθετήσουν ένα χώρο καθιστικού και να βελτιστοποιήσουν την θέα από τα μεγάλα παράθυρα. Στο σημείο του καθιστικού τα παράθυρα είναι πλέον από το δάπεδο έως την οροφή και παρέχουν οπτική σύνδεση με το δρόμο που προηγουμένως δεν υπήρχε.

arts district loft-p12
arts district loft-p13
arts district loft-p14
arts district loft-p15

Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την κατάργηση υφιστάμενων χωρισμάτων έτσι ώστε να ενωθούν τα δύο υπνοδωμάτια σε ένα μεγάλο master suite. Ο διαχωρισμός του καθιστικού από το master bedroom, γίνεται μέσω μίας βιβλιοθήκης με τρία τμήματα που περιστρέφονται κατά 90 μοίρες.

Όταν η βιβλιοθήκη παραμείνει ανοιχτή, αφήνει φυσικό φως από τα παράθυρα του καθιστικού, να περάσουν στο υπνοδωμάτιο ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η οπτική επαφή ανάμεσα στους δύο χώρους.

arts district loft-p21
arts district loft-p22
arts district loft-p23

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: marmol-radziner.com