Μοντέρνα μονοκατοικία στο Καπανδρίτι

earth light by workshop-p01

Έργο: Χωμάτινο φώς
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Workshop - Dionisis Sotovikis
Αρχιτέκτων: Διονύσης Σοτοβίκης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Εύα Τσούνη, Κίρκη Μαριολοπούλου, Χρύσα Σκιαδά
Στατική Μελέτη: Χρήστος Παπαδόπουλος
Κατασκευή: Διονύσης Σοτοβίκης
Μηχανολογική Μελέτη: Δημήτρης Μαντάς
Εμβαδόν: 500 τ.μ.
Περιοχή: Καπανδρίτι, Αττική
Σχεδιασμός: 2004-2006
Κατασκευή: 2006-2009
Φωτογράφοι: Βαγγέλης Πατεράκης, Εριέτα Αττάλη

Η μονοκατοικία που βρίσκεται στο Καπανδρίτι, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Workshop - Dionisis Sotovikis με βασικό άξονα τη σχέση του ανθρώπου με το τοπίο και ειδικότερα με το χώμα. Ο αρχιτέκτων Διονύσης Σοτοβίκης για μία ακόμη φορά κατάφερε να διαχειριστεί το φως για να δημιουργήσει εστιακά αρχιτεκτονικά καλλιτεχνήματα, που καθορίζουν ολόκληρο το έργο.

earth light by workshop-p02
earth light by workshop-p03
earth light by workshop-p04
earth light by workshop-p05

Η είσοδος από το δρόμο δημιουργείται από δύο παράλληλα τοιχία τα οποία εμπεριέχουν τη σκάλα ανόδου και «σκίζουν» το έδαφος για να σε οδηγήσουν στο επίπεδο της κατοικίας.

Σε αντίθεση, η υπόγεια είσοδος συνδιαλέγεται με το τοπίο και το έδαφος με μια μυστηριακή ατμόσφαιρα η οποία δημιουργείται από σχισμές φωτός στην οροφή και δυο ανοίγματα – παράθυρα στον τοίχο που αντί να βλέπουν έξω, βλέπουν κατευθείαν στο έδαφος-χώμα.

earth light by workshop-p06
earth light by workshop-p08
earth light by workshop-p09

Το σπίτι είναι τοποθετημένο στην πλαγιά ενός λόφου με έντονη κλίση και έχει διαμορφωθεί σε δύο υπέργεια επίπεδα και ένα υπόγειο.

Το ισόγειο φιλοξενεί κυρίως τα υπνοδωμάτια, δηλαδή τον πολύ προσωπικό και ιδιωτικό χώρο του σπιτιού. Όλα τα ανοίγματα σε αυτό το επίπεδο έχουν εξωτερικά πανέλα από το ίδιο υλικό της υπόλοιπης πρόσοψης και ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τη διάθεση του χρήστη για ένωση ή απομόνωση από το τοπίο.

earth light by workshop-p11
earth light by workshop-p12
earth light by workshop-p13

Στο ίδιο επίπεδο υπάρχει και το γραφείο, το οποίο έχει ένα παράθυρο-βιτρίνα στο χώμα μέσα από το οποίο βλέπει κανείς καθαρά όλη την τομή του εδάφους, από τα χόρτα και τα λουλούδια στην επιφάνεια, μέχρι και τους μεγάλους βράχους στο βάθος.

Σε αντίθεση με το ισόγειο, το επίπεδο του καθιστικού-τραπεζαρίας-κουζίνας, των πιο εξωστρεφών-δημόσιων χώρων της κατοικίας δηλαδή, περιβάλλεται παντού από γυαλί, αφήνοντας το τοπίο να γίνει μέρος του χώρου διαβίωσης.

earth light by workshop-p14
earth light by workshop-p16
earth light by workshop-p17
earth light by workshop-p19
earth light by workshop-p18

Η κουζίνα βρίσκεται στο πίσω μέρος του ενιαίου χώρου του σαλονιού – τραπεζαρίας από τα οποία έχει τη δυνατότητα να διαχωριστεί με δύο γυάλινες διαφανείς πόρτες. Ο πάγκος εργασίας της κουζίνας μετατρέπεται στο κέντρο του σε τραπέζι μπροστά από το οποίο ένα ενιαίο τζάμι-κάδρο φέρνει ξανά το χώμα σε αντιδιαστολή με το τοπίο που φαίνεται από όλα τα άλλα ανοίγματα.

Από το επίπεδο αυτό μια σκάλα οδηγεί στο φυτεμένο δώμα και από εκεί μέσω μιας γέφυρας ενώνεται ξανά με το τοπίο, οδηγώντας απευθείας στον περιβάλλοντα χώρο και την πισίνα. Η πισίνα τοποθετήθηκε πιο ψηλά από το σπίτι δίνοντας περισσότερο υπαίθριο χώρο στο πλάι του και είναι η μισή σε πρόβολο και η μισή ενταγμένη μέσα στο έδαφος. Η γυάλινη επιφάνεια στο τελείωμα της, επιτρέπει να φαίνεται το νερό από όλο το τοπίο.

earth light by workshop-p21
earth light by workshop-p22
earth light by workshop-p23
earth light by workshop-p24
earth light by workshop-p25

Οι αρχιτέκτονες Διονύσης Σοτοβίκης, Εύα Τσούνη, Κίρκη Μαριολοπούλου και Χρύσα Σκιαδά, ολοκλήρωσαν μία μονοκατοικία που συμμαχεί τόσο καλά με τον χρόνο που τελικά τον ξεπερνά, για να μείνει πάντα εξαιρετικά σύγχρονη και μοντέρνα, θυμίζοντας το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ.

earth light by workshop-p27earth light by workshop-p28
earth light by workshop-p29
earth light by workshop-p31
earth light by workshop-p32earth light by workshop-p33

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου, Workshop
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: workshop-s.com