H_orizon. Η εξοχική κατοικία της Αντιπάρου που αιχμαλωτίζει τον ορίζοντα

h orizon by vois-p01

Έργο: H_orizon
Αρχιτεκτονικό γραφείο: VOIS architects
Ομάδα μελέτης: Φάνια Σινανιώτη, Κατερίνα Βορδώνη, Μάρθα Γεωργίου-Richter
Εμβαδόν: 260 τ.μ.
Περιοχή: Αντίπαρος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Erieta Attali, Αθηνά Σούλη

Το καλοκαιρινό σπίτι που βρίσκεται στην Αντίπαρο, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο VOIS architects. Το όνομα "H_orizon" προέρχεται από τα δύο βασικά στοιχεία του σχεδιασμού.

h orizon by vois-p02
h orizon by vois-p03
h orizon by vois-p04
h orizon by vois-p05
h orizon by vois-p07

Το "H" είναι η διαμόρφωση του κτιρίου που μοιάζει με το σχήμα του γράμματος, όπου οι δύο κύριοι όγκοι επεκτείνονται συμμετρικά του κεντρικού άξονα.

Το "Orizon", προέρχεται από την φιλοσοφία του σχεδιασμού και την ανάγκη του σπιτιού να παραμένει σε συνεχή σύνδεση με το ανοικτό "ορίζοντα".

h orizon by vois-p09
h orizon by vois-p11
h orizon by vois-p13
h orizon by vois-p15
h orizon by vois-p17
h orizon by vois-p19

Ένα πλαίσιο, σαν πίνακας, που αιχμαλωτίζει την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες του ορίζοντα της θάλασσας δημιουργήθηκε στο κενό μεταξύ των δύο κύριων όγκων.

Η σχεδιαστική ομάδα του studio VOIS architects σχεδίασε ένα κεντρικό σημείο που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα μεγάλα ανοίγματα, μέσα από τα οποία καταγράφονται οι αλλαγές του φυσικού τοπίου, γύρω από το οποίο επικεντρώνονται οι καθημερινές οικογενειακές δραστηριότητες.

h orizon by vois-p21
h orizon by vois-p22

Οι αρχιτεκτόνισσες Φάνια Σινανιώτη, Κατερίνα Βορδώνη και Μάρθα Γεωργίου-Richter, σχεδίασαν μία κατοικία που δείχνει να αναδύεται από το τοπίο και το τοπίο να αναπτύσσεται γραμμικά ως επέκταση του σπιτιού.

Η είσοδος της κατοικίας είναι ένας περίπατος σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο μονοπάτι που ακολουθεί τη φυσική κλίση του εδάφους και οδηγεί τον επισκέπτη προς τον κύριο χώρο καθιστικού.

h orizon by vois-p24
h orizon by vois-p25
h orizon by vois-p27
h orizon by vois-p28
h orizon by vois-p29

Το καθιστικό, σημείο φυγής προς τα σημεία θέασης, είναι βυθισμένο ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα προς το φυσικό τοπίου της Αντιπάρου. Η πισίνα που βρίσκεται μπροστά από τον καθιστικό, ακολουθεί τη γραμμή προς τον ορίζοντα.

Τα υπνοδωμάτια και οι βοηθητικοί χώροι είναι αρμονικά τοποθετημένοι εκατέρωθεν του κύριου άξονα.

h orizon by vois-p31
h orizon by vois-p32

Κείμενο: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: voisarchitects.com