Κατοικία στην Άνω Πόλη της Πάτρας

residence at ano poli patra-p01

Έργο: Residence at Ano Poli
Αρχιτεκτονικό γραφείο: constantinos petrakos architect
Αρχιτέκτων: Κωνσταντίνος Πετράκος
Εμβαδόν Κατοικίας: 93 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 76 τ.μ.
Περιοχή: Άνω Πόλη, Πάτρα, Αχαΐα, Πελοπόννησος
Φωτογράφος: Γιώργος Δημητρακόπουλος

Σε ένα από τα ελάχιστα κενά οικόπεδα της Άνω Πόλης των Πατρών σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Πετράκο μια διώροφη κατοικία, που σέβεται και εναρμονίζεται με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

residence at ano poli patra-p02
residence at ano poli patra-p03
residence at ano poli patra-p04

Εκεί, το μικρό μέγεθος των οικοπέδων και η κλίση του εδάφους είχαν ως αποτέλεσμα τα ισόγεια ή διώροφα κτίρια των τελών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα να είναι πιο απλά και πιο λαϊκά σε σύγκριση με τα νεοκλασικά της Κάτω Πόλης.

Η διαμόρφωση του όγκου της νέας κατοικίας γίνεται στο ίδιο ύψος με τα διπλανά κτίρια και σε υποχώρηση κατά δύο μέτρα από το αστικό μέτωπο με στόχο τη δημιουργία μιας ‘σκηνής’ όπου προβάλλονται χαρακτηριστικά στοιχεία των νεοκλασικών κτιρίων με σύγχρονο τρόπο.

residence at ano poli patra-p06
residence at ano poli patra-p07

Η επανερμηνεία των κύριων στοιχείων των παλαιών κτιρίων έχει ως αποτέλεσμα τα ανοίγματα να λειτουργούν πλέον ως ‘πλαίσια’ που μετατρέπουν τον εσωτερικό σε ημι-εξωτερικό χώρο.

Το πλαίσιο της εισόδου πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας μαζί με τα σκαλοπάτια ένα δυναμικό χώρο υποδοχής με έμμεσες αναφορές στα νεοκλασικά πρότυπα.

residence at ano poli patra-p08
residence at ano poli patra-p09

Το δυσανάλογα μεγάλο βάθος του οικοπέδου δημιουργεί προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση εσωτερικής αυλής για ηλιασμό και αερισμό η οποία ενισχύει τη σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο επίπεδο της εισόδου βρίσκονται όλες οι δημόσιες χρήσεις και η αυλή, στο επίπεδο του ορόφου χωροθετούνται οι λειτουργίες ιδιωτικού χαρακτήρα και στο υπόγειο φιλοξενούνται οι βοηθητικοί χώροι.

residence at ano poli patra-p11residence at ano poli patra-p12
residence at ano poli patra-p13
residence at ano poli patra-p14residence at ano poli patra-p15

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: constantinospetrakos.com, domesindex.com, yiorgosdimitrakopoulos.com