Μικρή πέτρινη κατοικία στον Προυσσό της Ευρυτανίας

proussos residence-p01

Έργο: Proussos Residence
Αρχιτέκτονες: Έλενα Καπομπασοπούλου, Αχιλλέας Κακκαβάς
Εμβαδόν: 87 τ.μ.
Περιοχή: Προυσσός, Ευρυτανία, Ελλάδα
Φωτογράφος: Γιώργος Δημητρακόπουλος

Η Έλενα Καπομπασοπούλου και ο Αχιλλέας Κακκαβάς σχεδίασαν μία χειμερινή κατοικία διακοπών στον Προυσσό της Ευρυτανίας προσεγγίζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέσα από μία σύγχρονη σχεδιαστική φόρμα.

proussos residence-p02
proussos residence-p03
proussos residence-p04
proussos residence-p06
proussos residence-p07
proussos residence-p08
proussos residence-p09

Το εξοχικό σπίτι των 87 τ.μ., που βρίσκεται κοντά σε χιονοδρομικό κέντρο, σχεδιάστηκε με στόχο την ηρεμία και την χαλάρωση των ιδιοκτητών. Η επαναχρησιμοποίηση τοπικών υλικών που προέρχονται από ένα κοντινό παλιό ερείπιο, ενισχύει την εναρμόνισή του με το περιβάλλον.

Η κατοικία κρυμμένη μέσα σε ένα πευκοδάσος, σχεδιάστηκε με στόχο να εκμεταλλεύεται την μοναδική θέα που ανοίγεται μπροστά της. Τα ανοίγματα μετατρέπονται σε οθόνες που επικοινωνούν τις αλλαγές του χρόνου και του καιρού.

proussos residence-p11
proussos residence-p12
proussos residence-p13
proussos residence-p14
proussos residence-p16

Οι αρχιτέκτονες Έλενα Καπομπασοπούλου και Αχιλλέας Κακκαβάς, είχαν ως δέσμευση την διατήρηση του αποτυπώματος ενός μονώροφου παλιού κτίσματος. Για να κερδίσουν τα απαραίτητα τετραγωνικά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδιοκτήτη, πρόσθεσαν ένα δεύτερο όροφο.

Στο ισόγειο τοποθετήθηκε το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα, το W.C. και ένας μικρός βοηθητικός χώρος και στον δεύτερο όροφο τα δύο υπνοδωμάτια και το μπάνιο.

proussos residence-p17
proussos residence-p18
proussos residence-p19
proussos residence-p21

Η απλότητα της μικρής πέτρινης κατοικίας απελευθερώνει τους ενοίκους από τα επουσιώδη και τους οδηγεί στην ανακάλυψη των ουσιωδών, θυμίζοντας μας την ρήση του Ιπποκράτη: Παν το πολύ τη φύσει πολέμιον (μτφρ: οτιδήποτε υπερβολικό είναι αντίθετο στη φύση).

proussos residence-p23
proussos residence-p24

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: drawlight-gr.weebly.com