Η μεταμόρφωση ενός παλιού αχυρώνα σε μινιμαλιστική κατοικία

nukerke renovation-p01

Έργο: Nukerke barn
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Sito-architecten
Περιοχή: Nukerke, Βέλγιο
Φωτογράφος: Stefaan Van Der Biest

Η Βελγική αρχιτεκτονική εταιρεία Sito-architecten μεταμόρφωσε έναν παλιό αχυρώνα σε ένα ξεχωριστό και σύγχρονο σπίτι. Το ανακαινισμένο κτήριο βρίσκεται στο Nukerke, στην καρδιά της περιοχής των Φλαμανδικών Αρδεννών, και προσφέρει πανοραμική θέα στην λοφώδη ύπαιθρο, μέσω των μεγάλων παραθύρων που εκτείνονται μέχρι την οροφή.

nukerke renovation-p02
nukerke renovation-p04
nukerke renovation-p06
nukerke renovation-p07
nukerke renovation-p08

Το εξωτερικό είναι επικαλυμμένο με μαύρο αλουμίνιο και ξύλινα στοιχεία που δίνουν στο κτίριο μια σύγχρονη εμφάνιση που εντάσσεται αρμονικά στο αγροτικό περιβάλλον, χωρίς να σβήνουν παράλληλα την ιστορία του κτιρίου.

Ο παλιός βελγικός αχυρώνας έχει επανασχεδιαστεί με στόχο τη βέλτιστη άνεση. Φυσικό φως ρέει μέσα στο σπίτι με φεγγίτες και μεγάλες τζαμαρίες, ενώ η μελετημένη σκίαση προστατεύει από ανεπιθύμητη ηλιακή θερμότητα.

nukerke renovation-p11
nukerke renovation-p12
nukerke renovation-p13
nukerke renovation-p14
nukerke renovation-p16

Σε αντίθεση με τη μαύρη πρόσοψη, το εσωτερικό είναι όλο λευκό, από τους τοίχους και τις οροφές μέχρι το δάπεδο και την επίπλωση. Ωστόσο, η χρήση του λευκού διακόπτεται από χρωματικούς τόνους σε διάφορα σημεία των δωματίων.

Η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο ορόφους. Η κουζίνα με την ενιαία διαρρύθμιση, το  σαλόνι διπλού ύψους και η τραπεζαρία με το w.c., καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ορόφου. Τα υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους και ο χώρος μελέτης, τοποθετήθηκαν στον δεύτερο όροφο.

nukerke renovation-p17
nukerke renovation-p18
nukerke renovation-p19
nukerke renovation-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: sito-architecten.be