Άνετο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων σε 55 τ.μ.

color meets calm-p01

Έργο: Color Meets Calm
Interior Design: Studio Maayan Zusman, Studio 6b
Designers: Maayan Zusman, Amir Navon
Εμβαδόν: 55 τ.μ.
Περιοχή: Tel Aviv, Ισραήλ
Φωτογράφος: Gidon Levin - 181-Architecture Photography

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε «τυπικό» παλιό κτίριο του Τελ Αβίβ, ηλικίας 63 ετών. Αρκετά παλιό δηλαδή αν αναλογιστούμε ότι βρίσκεται σε μία χώρα που είναι 70 ετών. Το κτίριο βρίσκεται σε ένα μικρό και ήσυχο δρόμο με θέα σε μεγάλα δέντρα, ένα στοιχείο που δεν είναι χαρακτηριστικό της πόλης.

color meets calm-p02
color meets calm-p03
color meets calm-p04
color meets calm-p06
color meets calm-p07

Το διαμέρισμα χρειάζονταν ριζική ανακαίνιση γιατί ήταν ένα τυπικό αρχιτεκτονικό δείγμα των παλαιών ισραηλινών διαμερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα ήταν ξεχωριστά -μικρή και απομονωμένη κουζίνα, ένα κλειστό μπαλκόνι και χώροι πολυκερματισμένοι με χαμένα τετραγωνικά. Επιπλέον, όλες οι υποδομές ήταν παλιές.

Η Maayan Zusman του Studio Maayan Zusman και ο Amir Navon του Studio 6b, ανέλαβαν να μεταμορφώσουν το παλιό διαμέρισμα των 55 τετραγωνικών μέτρων σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, με ανοικτό μπαλκόνι με θέα στο καταπράσινο τοπίο, σε μία από τις πιο κεντρικές και δημοφιλείς τοποθεσίες του Τελ Αβίβ.

color meets calm-p08
color meets calm-p09
color meets calm-p11
color meets calm-p12

Η κύρια πρόκληση ήταν η δημιουργία ενός καθαρού και σωστού διαχωρισμού του χώρου, σε ένα αρκετά μικρό διαμέρισμα που και το κάθε εκατοστό έχει σημασία. Για να επιτευχθεί αυτό καθαιρέθηκαν όλοι οι εσωτερικοί τοίχοι και χρησιμοποιήθηκαν ντουλάπια αντί για πραγματικούς τοίχους.

Αυτό βοήθησε αφ' ενός μεν, στην δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων αποθηκευτικών χώρων, ακόμη και με την εξοικονόμηση των 10 εκατοστών που θα απαιτούσε ένας τυπικά χτισμένος τοίχος, αφετέρου η Maayan Zusman και ο Amir Navon επιδίωξαν να δώσουν στον χώρο μία εμφάνιση που ήταν διαφορετική, πιο εντυπωσιακή και ζεστή.

color meets calm-p13
color meets calm-p14
color meets calm-p16
color meets calm-p17

Τα 55 τ.μ. αναπτύσσονται σε έναν ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει το καθιστικό, την κουζίνα – τραπεζαρία, τα δύο υπνοδωμάτια, το μπάνιο και ένα μικρό χώρο μελέτης.

Για να γίνουν όλα αυτά, μελετήθηκε το κάθε τετραγωνικό εκατοστό, ώστε κανένα να μην είναι χαμένο. Ανάμεσα στα δύο υπνοδωμάτια βρίσκεται το μπάνιο, το οποίο σχεδιάστηκε προσεκτικά και κάθε μονάδα του κατασκευάστηκε επί παραγγελία, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί όλος ο διαθέσιμος χώρος.

color meets calm-p18
color meets calm-p19
color meets calm-p21
color meets calm-p22

Υπήρχε ένα δίλημμα αν το μπαλκόνι κλείσει και ενσωματωθεί στον χώρο διαβίωσης ή αν θα παραμείνει ανοικτό. Επιλέχθηκε η δεύτερη λύση καθώς η θέα είναι όμορφη.

Στόχος των μελετητών ήταν η δημιουργία μίας ενδιαφέρουσας αντίθεσης που θα κινείται ανάμεσα στο χρωματικά ουδέτερο και το πολύχρωμο, το μοντέρνο αλλά και το διαχρονικό, το σκληρό αλλά και το μαλακό. Το αποτέλεσμα είναι ένας χώρος ήρεμος, φιλικός, φωτεινός και άνετος, που κρύβει το μικρό του μέγεθος.

color meets calm-p23
color meets calm-p24

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: maayanzusman.co.il