Πείραμα αντιθέσεων

rs apartment by studio 1408-p0

Έργο: RS Apartment
Αρχιτεκτονικό γραφείο: STUDIO 1408
Αρχιτέκτονες: Lucian Bugnariu, Diana Bugnariu
Design Team: Stud. Arh. Alin T. Stoica, Dsg. Ing. Vlad Hurhui
Περιοχή: Βουκουρέστι, Ρουμανία
Φωτογράφος: Cosmin Dragomir

Η ομάδα μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου STUDIO 1408, ανέλαβε τον εσωτερικό σχεδιασμό ενός τυπικού διαμερίσματος στο Βουκουρέστι και επιχείρησε να παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μέσα από πειραματισμούς στην χρήση υλικών.

rs apartment by studio 1408-p01
rs apartment by studio 1408-p02
rs apartment by studio 1408-p03

Συνδύασε ξύλο και μέταλλο και πειραματίστηκε πάνω στο χρώμα του μέσα από διαδικασίες ψησίματος. Τα μεταλλικά φύλλα θερμαίνονται και σκληρύνουν σε ειδικούς βιομηχανικούς φούρνους. Φτάνοντας στη θερμοκρασία των 200 βαθμών Κελσίου, ο χάλυβας αρχίζει να αλλάζει προοδευτικά το χρώμα του σε κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις, ενώ μετά από τους 300 βαθμούς περίπου αγγίζει τους μωβ και μπλε τόνους.

Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές ρολογιών για τη βαφή εξαρτημάτων ρολογιών, δίνοντάς τους αυτή την όμορφη, έντονη μπλε απόχρωση.

rs apartment by studio 1408-p04
rs apartment by studio 1408-p06
rs apartment by studio 1408-p07
rs apartment by studio 1408-p08

Το ξύλο και το μέταλλο, αντίθετα από την διαφορετική υφή και όψη που έχουν, μπορούν πραγματικά να ταιριάζουν μέσα από την αντίθεσή τους: σκληρό –μαλακό, κρύο –ζεστό.

Στο διαμέρισμα χρησιμοποιούνται και τα δύο υλικά σχεδόν ακατέργαστα. Αυτή η αντιθετική οπτική συναρμολόγηση αποκαλύπτει ένα ευχάριστο, βιομηχανικό τοπίο, το οποίο είναι καλά ισορροπημένο από τις γκρίζες αποχρώσεις.

rs apartment by studio 1408-p09
rs apartment by studio 1408-p11
rs apartment by studio 1408-p12
rs apartment by studio 1408-p13
rs apartment by studio 1408-p14

Ο επανασχεδιασμός δημιούργησε λειτουργικούς χώρους που ταιριάζουν στις καθημερινές ανάγκες των ιδιοκτητών και εξάλειψε αδικαιολόγητα οριακά εμπόδια που εμπόδιζαν την αλληλεπίδραση τους.

Ένας ενιαίος χώρος στον οποίο τοποθετήθηκε η ζώνη διημέρευσης, το master υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο, ένα ακόμη υπνοδωμάτιο και ένα μπάνιο ολοκληρώνουν το διαμέρισμα.  

rs apartment by studio 1408-p16

Κείμενο: Μαρία Λελεδάκη
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studio1408.com