Minimal σοφίτα σε ατελιέ ζωγραφικής

penthouse h-p01

Έργο: Penthouse H
Αρχιτεκτονικό γραφείο: langarita navarro arquitectos
Αρχιτέκτονες: María Langarita, Víctor Navarro Ríos
Garden Design: Ambienta Paisajismo
Περιοχή: Μαδρίτη, Ισπανία
Φωτογράφος: Miguel de Guzmán

Οι σοφίτες δημιουργούν μια ιδιαίτερη αστική γεωγραφία. Ως κορυφές κτιρίων, μπορούν να αποκαλύψουν εκπληκτικές ιδιαιτερότητες που είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος που περπατάει μέσα σε μια πόλη.

penthouse h-p02
penthouse h-p03
penthouse h-p04

Κεραμοσκεπές, ναοί, βεράντες γεμάτες λουλούδια, προσεγμένες περιφράξεις, αλλά ακόμη και ταράτσες γεμάτες με άχρηστα αντικείμενα που κάποτε ήταν απαραίτητα χρηστικά αντικείμενα, συνθέτουν ένα σκηνικό ονείρου και φαντασίας.

Η ανακαίνιση της σοφίτας που βρίσκεται στην Μαδρίτη, συνδέεται με αυτόν τον κόσμο της φαντασίας, τον οποίο εκμεταλλεύονται οι αρχιτέκτονες María Langarita και Víctor Navarro για να δημιουργήσουν έναν χώρο νεανικό, φιλικό και ζεστό.

penthouse h-p06
penthouse h-p07penthouse h-p08

Η σοφίτα βρίσκεται στην Barrio de Salamanca, μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Μαδρίτης και είναι τμήμα του έβδομου ορόφου ενός τυπικού κτιρίου της αστικής τάξης, που κατασκευάστηκε τον 20ο αιώνα.

Αρχικά φιλοξένησε μία Ακαδημία Καλών Τεχνών. Στην ουσία, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών στούντιο ζωγραφικής: μεγάλο ύψος που φτάνει στα 7 μέτρα στην κορυφή της κεραμοσκεπής και μεγάλη τζαμαρία με σιδερένια παράθυρα, που γεμίζει με φυσικό φως τον χώρο εργασίας.

penthouse h-p09
penthouse h-p11

Η ομάδα μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου langarita navarro arquitectos, προσπάθησε να διατηρήσει και να αναδείξει όλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά που καθιστούσαν τον αρχικό χώρο τόσο μοναδικό.

Ο εντυπωσιακός όγκος, η όμορφα διηρημένη πρόσοψη με τα σιδερένια παράθυρα, τα ξύλινα δάπεδα και οι αρχικές ξύλινες πόρτες, είναι αυτά που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν.

penthouse h-p12
penthouse h-p13
penthouse h-p14penthouse h-p16

Το διαμέρισμα αναπτύσσεται ανάμεσα στις δύο προσόψεις του κτιρίου. Αυτό επιτρέπει στα δωμάτια να έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς και να εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία πάνω από την πόλη.   

Η σοφίτα, ως νέα κατασκευή μέσα στον χώρο, προσπαθεί με την απλότητα της να ελαχιστοποιήσει τον οπτικό της αντίκτυπο, ενώ ο χώρος κάτω από τη σοφίτα χρησιμοποιήθηκε για την κουζίνα, τη σκάλα και τον χώρο αποθήκευσης.

penthouse h-p17
penthouse h-p18
penthouse h-p19
penthouse h-p21
penthouse h-p22

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: langarita-navarro.com