Ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 95 τ.μ. στην Αθήνα

the hip flat-p01

Έργο: The Hip Flat
Studio: Fois-Afentaki Studio
Αρχιτέκτονες: Ελένη Αφεντάκη, Davide Fois
Εμβαδόν: 95 τ.μ.
Περιοχή: Αθήνα, Αττική
Φωτογράφος: Proper Photography

Οι αρχιτέκτονες Ελένη Αφεντάκη και Davide Fois, του Fois-Afentaki Studio, ανέλαβαν την ανακαίνιση του Αθηναϊκού διαμερίσματος των 95 τ.μ., με στόχο την δημιουργία ενός νεανικού περιβάλλοντος με vintage αναφορές.

the hip flat-p02
the hip flat-p03
the hip flat-p04

Το στενόμακρο ορθογώνιο σχήμα της κάτοψης του διαμερίσματος, δημιούργησε την ανάγκη «συγχώνευσης» των ποικίλων λειτουργιών του, εξαλείφοντας τυχόν στερεά εμπόδια μεταξύ τους.

Ως εκ τούτου, o υπάρχον γραμμικός τοίχος μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού αντικαταστάθηκε από ένα ελαφρύ έπιπλο που επιτρέπει την επαφή μέσω αυτού. Ο «διάλογος» των λειτουργιών μέσω αυτής της εξατομικευμένης σύνθεσης, επιτυγχάνει την ελεύθερη οπτική επικοινωνία του χρήστη με όλο τον χώρο.

the hip flat-p06
the hip flat-p07
the hip flat-p08the hip flat-p09

Το διάτρητο σχήμα του, που μοιάζει με κάνναβο, δημιουργεί ένα παιχνίδι με το φυσικό φως προδίδοντας στον χώρο όγκο και υφή. Εκτός από τη δημιουργία αυτής της «ατμόσφαιρας», είναι ένα πλήρως λειτουργικό έπιπλο, καθώς χρησιμεύει ως βάση τηλεόρασης από την πλευρά του καθιστικού και ως μικρή καθημερινή τραπεζαρία στην πλευρά της κουζίνας. Το έπιπλο της κουζίνας απλώνεται παράλληλα απέναντί του, τονίζοντας το καθαρό σχήμα του διαμερίσματος.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται και στα δύο έπιπλα είναι κόντρα πλακέ για τα δομικά μέρη, και λακαρισμένο ξύλο mdf για τα κινητά μέρη. Τα χρώματα των λακαρισμένων τμημάτων (λευκό, σκούρο γκρι και κίτρινο) συμπληρώνουν και ενισχύουν τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα τους, ενώ τα εμφανή σόκορα του κόντρα πλακέ εντείνουν τον γραμμικό σχεδιασμό τους.

the hip flat-p11
the hip flat-p12

Το δάπεδο ολόκληρης της επιφάνειας καλύπτεται από ένα κοινό υλικό ώστε να τονιστεί, για ακόμη μια φορά, η συνέχεια μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών. Το βιομηχανικό ξύλινο δάπεδο επιλέγεται ως ιδανικό για να επιτευχθεί αυτή.

Ο σχεδιασμός του μπάνιου ακολουθεί επίσης τη βασική γραμμή σχεδιασμού ενός ενιαίου - ανοιχτού χώρου. Το ντους διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις με τζάμι, οπότε η πρώτη εντύπωση είναι ένας συνεχής χώρος και ενισχύεται με τη χρήση ενός μόνο υλικού τόσο στην επένδυση των τοίχων όσο και του δαπέδου. Ο συνδυασμός ασπρόμαυρων αποχρώσεων δημιουργεί την αίσθηση ενός ευρύχωρου, μίνιμαλ μπάνιου.

the hip flat-p13
the hip flat-p14
the hip flat-p16

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του διαμερίσματος ολοκληρώνεται με την προσεκτική ανάμικτη επιλογή vintage και νέων επίπλων, με στόχο πάντα τη διατήρηση ενός μοντέρνου, απλού στυλ.

the hip flat-p18

Κείμενο: Mariza Daouti
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: archisearch.gr