Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης της Χίου

apartment in the center of chios-p01

Έργο: Apartment in the center of Chios
Αρχιτέκτων: Λευτέρης Μαρτάκης
Εμβαδόν: 68 τ.μ.
Περιοχή: Χίος, Ελλάδα
Φωτογράφος: Chris Gouberis Photography

Το διαμέρισμα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Χίου σε παλαιά πενταώροφη πολυκατοικία. Οι ζημιές που υπήρχαν ήταν πολύ σοβαρές και αφορούσαν το σύνολο των χώρων και των υλικών.

apartment in the center of chios-p02
apartment in the center of chios-p03
apartment in the center of chios-p04

Με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των ενοίκων και την συνολική επισκευή του διαμερίσματος, ο αρχιτέκτων Λευτέρης Μαρτάκης καθαίρεσε τους εσωτερικούς τοίχους και σχεδίασε από την αρχή τον χώρο.

Ο χώρος μοιράστηκε σχεδόν στη μέση χωρίζοντας τους χώρους διημέρευσης από το υπνοδωμάτιο, το γραφείο και το λουτρό. Ο διαχωρισμός των χώρων αποτυπώνεται και στη χρήση υλικών των δαπέδων.

apartment in the center of chios-p05
apartment in the center of chios-p06
apartment in the center of chios-p07

Έτσι στο υπνοδωμάτιο, το γραφείο και το μεταξύ τους χωλ γίνεται χρήση ξύλινου δαπέδου (laminate) τοποθετημένο υπό γωνία 45°, ώστε να δίνεται η εντύπωση της προοπτικής και της συνέχειας.

Από την άλλη, στους χώρους διημέρευσης χρησιμοποιήθηκε πατητή τσιμεντοκονία, δημιουργώντας έτσι ένα ενιαίο δάπεδο, χωρίς αρμούς, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

Τέλος, το λουτρό επενδύθηκε με τσιμεντένια χειροποίητα πλακάκια σ’ ένα ανάμεικτο μοτίβο, δίνοντας μια μοναδική αίσθηση και θυμίζοντας στους ένοικους, παρόμοια πλακάκια, που συναντώνται σε παλαιές αρχοντικές κατοικίες του Κάμπου της Χίου, μιας περιοχής με πολύ ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

apartment in the center of chios-p09
apartment in the center of chios-p11
apartment in the center of chios-p12

Σημαντικό στοιχείο του σχεδιασμού αποτέλεσε ο προσανατολισμός του διαμερίσματος και των υφιστάμενων ανοιγμάτων του. Τα περισσότερα ανοίγματα είναι τοποθετημένα στον νότο και την ανατολή, όπου υπάρχει θέα στη θάλασσα και το λιμάνι του νησιού.

Έτσι το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκαν ανατολικά, ο ενιαίος χώρος κουζίνας - τραπεζαρίας νότια και οι χρήσεις του λουτρού και ενός μικρού γραφείου βόρεια.

Όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες και ψευδοροφές κατασκευάστηκαν με γυψοσανίδα. Λόγω έλλειψης χώρου ειδικές κατασκευές με γυψοσανίδα κυριαρχούν στον χώρο δημιουργώντας αποθηκευτικούς χώρους και βιβλιοθήκες με ράφια.

apartment in the center of chios-p13
apartment in the center of chios-p14
apartment in the center of chios-p16

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον αρχιτεκτονικό φωτισμό του διαμερίσματος. Ο φωτισμός γίνεται εξολοκλήρου με χρήση ταινίας led, σποτ και χωνευτών φωτιστικών.

Σκοπός των πολλών επιλογών φωτισμού σ’ έναν σχετικά μικρό χώρο είναι η δημιουργία «σεναρίων» φωτισμού έτσι ώστε οι ένοικοι να μπορούν να αλλάζουν τον φωτισμό ανάλογα με την διάθεσή τους.

apartment in the center of chios-p17
apartment in the center of chios-p18

Όλα τα παραπάνω στοιχεία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του διαμερίσματος αυτού στο κέντρο της πόλης, του δίνουν προσωπικότητα, ενώ πάνω απ’ όλα καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων τους και τα «θέλω» τους.

apartment in the center of chios-p19

Κείμενο: Λευτέρης Μαρτάκης
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: designboxarch.gr