Ανακαίνιση διαμερίσματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

apartment renovation in central athens-p01

Έργο: Apartment renovation in central Athens
Αρχιτεκτονικό γραφείο: MPLUSM Architects
Αρχιτέκτονες: Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλλιπίδης
Περιοχή: Αθήνα, Αττική
Φωτογράφος: Τζούλια Κλίμη

Οι αρχιτέκτονες Μαρίτα Νικολούτσου και Μέμος Φιλλιπίδης του αρχιτεκτονικού γραφείου MPLUSM Architects, ανέλαβαν να ανακατασκευάσουν δύο διαμερίσματα για τον ίδιο ιδιοκτήτη. Ένα διαμέρισμα στο Σύνταγμα και ένα διαμέρισμα στου Ψυρρή, με σκοπό την βραχυχρόνια ενοικίασή τους (Airbnb/Booking κτλ).

apartment renovation in central athens-p02
apartment renovation in central athens-p03
apartment renovation in central athens-p04
apartment renovation in central athens-p07
apartment renovation in central athens-p08
apartment renovation in central athens-p09

Η πολυκατοικία του ‘50 διακρίνεται για την ποικιλία χρήσεων της: Βρίσκεται πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος και αυτό εξηγεί τη ζωντάνια της, ιδιαίτερα αισθητή καθώς ανεβαίνεις στον 4ο όροφο, στο διαμέρισμα που ανακαινίστηκε –η διαδοχή από ανοικτές πόρτες, εργαστήρια, εμπορικές χρήσεις είναι σαν να έχει εισχωρήσει η πόλη μέσα στο κτίριο.

Το κτίριο αποτελεί την οξεία απόληξη ενός οικοδομικού τετραγώνου, κάτι που προσδίδει άπλετο φωτισμό από τις τρεις πλευρές του, αλλά την ίδια στιγμή έχει ως αποτέλεσμα το παράγωνο σχήμα της κάτοψης.

apartment renovation in central athens-p11
apartment renovation in central athens-p13
apartment renovation in central athens-p14
apartment renovation in central athens-p16
apartment renovation in central athens-p18apartment renovation in central athens-p21

Στη στενόμακρη ζώνη που επικοινωνεί με τον μικρό ακάλυπτο της πολυκατοικίας, ο φωτισμός από την πρόσοψη και μετά σταδιακά ελαττώνεται σημαντικά, οπότε αποφασίστηκε η απομάκρυνση όλων των εσωτερικών τοιχοποιιών και η παρεμβολή στη ζώνη αυτή ενός λουτρού που να στέκει ως νησίδα, χωρίς να φτάνει μέχρι το ταβάνι του χώρου.

Η διαφοροποίηση αυτής της νησίδας τονίζεται και από τον τρόπο που αυτή κατασκευάζεται: με μεταλλικές διατομές και οπλισμένο γυαλί σχηματίζει τόσο το ντους όσο και –πίσω του- τη μία πλευρά της κουζίνας.

apartment renovation in central athens-p22apartment renovation in central athens-p23
apartment renovation in central athens-p24
apartment renovation in central athens-p26
apartment renovation in central athens-p27

Στην ίδια λογική, ο νιπτήρας τοποθετείται σε ένα αιωρούμενο πορτοκαλί έπιπλο που αποτελεί συνέχεια από το ξύλινο κεφαλάρι του κρεβατιού. Εξίσου αιωρούμενα είναι τα κομοδίνα εκατέρωθεν του κρεβατιού –κυκλικά με οπλισμένο γυαλί, στηρίζονται σε μικρή απόσταση από το ίδιο το κεφαλάρι.

apartment renovation in central athens-p28

Κείμενο: Στέλλα Βαρδαξόγλου, mplusm architects
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: mplusm.gr, booking.com