Κατοικία στους Μολάους Λακωνίας

molai house by gfra-p01

Έργο: Molai house
Αρχιτεκτονικό γραφείο: gfra architecture
Ομάδα μελέτης: Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα, Φωτεινή Αναγνώστου
Στατική μελέτη: Μάνος Αθανασάκος
Μηχανολογική μελέτη: Αντώνης Σταθάκης
Εμβαδόν: 200 τ.μ.

Περιοχή: Μολάοι, Λακωνία, Πελοπόννησος
Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Με την πλάτη στραμμένη στην μικρή πόλη των Μολάων στην Νότια Λακωνία, αυτή η οικογενειακή κατοικία που βρίσκεται μέσα στον ελαιώνα, έξω από την πόλη, έχει εντυπωσιακή αμφιθεατρική θέα προς τους πρόποδες του όρους Κουρκούλα, προς τον κάμπο των Μολάων και τον Λακωνικό κόλπο.

molai house by gfra-p02molai house by gfra-p03molai house by gfra-p04

Για την βέλτιστη προσαρμογή στο κεκλιμένο οικόπεδο, το σπίτι, που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου gfra architecture, έχει χωριστεί σε δυο επιμέρους όγκους ενωμένους μεταξύ τους split-level, σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο κάθετος στην κλίση του τοπίου όγκος είναι διώροφος και περιέχει τους βασικούς χώρους κατοίκησης στο ισόγειο και δυο υπνοδωμάτια στον όροφο. Ο παράλληλος στις ισοϋψείς όγκος του οικοπέδου τοποθετείται σε υψηλότερο επίπεδο και περιέχει το κυρίως υπνοδωμάτιο.

molai house by gfra-p06molai house by gfra-p08molai house by gfra-p09molai house by gfra-p11

Στον περιβάλλοντα χώρο που γειτνιάζει άμεσα με το κτίριο έχει γίνει περιορισμένη επέμβαση προκειμένου να το καταστήσει συνεπίπεδο με τους εξωτερικούς χώρους και να ενσωματώνεται αδιάλειπτα στο τοπίο.

Λευκοί όγκοι, επικαθήμενοι σε ενιαία γκρι βάση χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν ευδιάκριτα το concept. Για να τονίζεται η θέα προς το τοπίο οι δυο όγκοι επεκτείνονται με ένα εξωτερικά πλαισιωμένο μπαλκόνι. Αυτά τα πλαίσια δημιουργούν μια χαρακτηριστική όψη και ένα προστατευμένο εξωτερικό χώρο για την απόλαυση της θέας.

molai house by gfra-p12molai house by gfra-p13molai house by gfra-p14molai house by gfra-p16

Οι αρχιτέκτονες Τάσος Γούσης, Joost Frijda, Έντυ Ρόμπερτς, Νότα Τσάλτα και Φωτεινή Αναγνώστου, σχεδίασαν μία κατοικία που όλοι οι χώροι περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό άξονα περιστροφής: το κλιμακοστάσιο. Σε αυτό το χώρο με διπλό ύψος το γλυπτικό κλιμακοστάσιο ενώνει όλες τις στάθμες της κατοικίας και συνδέει συγχρόνως τα διαφορετικά επίπεδα του κήπου.

Και ο σχεδιασμός του εσωτερικού χώρου αντανακλά το καθαρό concept και τα υλικά των εξωτερικών όψεων μέσω του αντίστοιχου παιχνιδιού άσπρων και γκρι όγκων και επιφανειών. Αυτό εκφράζεται για παράδειγμα στο άσπρο όγκο του τζακιού πάνω στον πάγκο από γκρι μάρμαρο, που περιέχει μια κρυμμένη τηλεόραση.

molai house by gfra-p17molai house by gfra-p19molai house by gfra-p21

Στην κουζίνα, στα μπάνια και στα υπνοδωμάτια ο εξοπλισμός είναι ενσωματωμένος δημιουργώντας σταθερές κατασκευές όπως η κεντρική νησίδα της κουζίνας, η πλάτη του κρεβατιού του master υπνοδωματίου και οι πάγκοι των λουτρών.

Τα παράθυρα που είναι πάντα σχεδιασμένα ενιαία, χωρίς ενδιάμεσα καϊτια, είναι τοποθετημένα προσεκτικά για να κεντράρονται στην θέα. Αυτή η αφαιρετική προσέγγιση έχει ακολουθηθεί, τόσο στον φωτισμό ενσωματώνοντας τον κρυφό φωτισμό στην οροφή όσο και στην υιοθέτηση της ενδοδαπέδιου θέρμανσης ως τμήμα της ενεργειακά βιώσιμης προσέγγισης για τον έλεγχο κλιματισμού και θέρμανσης σε συνδυασμό με το σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης που καλύπτει όλη την πρόσοψη του κτιρίου.

molai house by gfra-p22molai house by gfra-p23molai house by gfra-p24

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κείμενο: GFRA architecture

Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: gfra.gr