Βεράντα στη Στέγη

veranda on a roof-p01

Έργο: Veranda on a Roof
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Studio Course
Αρχιτέκτων: Kalpak Shah
Interior Designer: Milan Patel
Εμβαδόν: 50 τ.μ.
Περιοχή: Pune, Maharashtra, India
Φωτογράφος: Hemant Patil

"Υπάρχει μια ιδιαίτερη αίσθηση που μπορείτε να έχετε σε μια βεράντα που απλά δεν μπορείτε να την έχετε πουθενά αλλού"

Haruki Murakami - Ιάπωνας συγγραφέας και μεταφραστής.

veranda on a roof-p02veranda on a roof-p03veranda on a roof-p04veranda on a roof-p06

Το Ινδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Studio Course, εξερευνώντας τον τρόπο να συνδέσει την παραδοσιακή δομή με την σύγχρονη κατασκευή, σχεδίασε στην οροφή ενός 12όροφου κτιρίου μία «Veranda» ή Hindi.

Hindi είναι ο μεταβατικός χώρος μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου ή μεταξύ ενός σπιτιού και του δρόμου. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένας ήρεμος και φιλόξενος χώρος που προορίζεται για τους ιδιοκτήτες και τους φίλους τους.

veranda on a roof-p07veranda on a roof-p08veranda on a roof-p09

Η «Βεράντα στην Στέγη» δεν είναι ένας χώρος που οι μελετητές σχεδίασαν έχοντας κατά νου την ξεκάθαρη επιθυμία των ιδιοκτητών που ήθελαν να προσθέσουν στο σπίτι τους ένα ιδιαίτερο μέρος που θα ακολουθεί τον τρόπο ζωής τους, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τα βιβλία, το φαγητό και τα φυτά.

Ως εκ τούτου, το δώμα, που στεγάζει μια μεγάλη βιβλιοθήκη, μετατρέπεται σε έναν χώρο ηρεμίας, χαλάρωσης και μελέτης. Τα μεγάλα ανοίγματα και η χρήση φυσικών υλικών τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, βοηθάει την ενοποίησή τους και τους επιτρέπει να έχουν διαλεκτική σχέση.

veranda on a roof-p11veranda on a roof-p12veranda on a roof-p13veranda on a roof-p14

Το τέλειο μίγμα μεταξύ παραδοσιακού και σύγχρονου επιτυγχάνεται με τη χρήση γυαλισμένου σκυροδέματος και ξύλινων επιφανειών. Τα υφάσματα προσδίδουν πινελιές χρώματος μέσα στον χώρο, δίνοντάς του μια επιπλέον ζωντάνια.

veranda on a roof-p16veranda on a roof-p17

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: studio-course.com