Μοντέρνα και φινετσάτη υπόγεια κατοικία

nh25 loft by standard studio-p01

Έργο: NH25 Loft
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Standard Studio
Αρχιτέκτων: Wouter Slot, Marc Brummelhuis
Εξωτερικός συνεργάτης: Joyce Kelder / JETLAG architects
Εμβαδόν: 370 m2
Εσωτερική διαρρύθμιση: Robert Tediek (Robert Tediek Keukens & Interieur)
Περιοχή: Άμστερνταμ, Ολλανδία

Φωτογράφος: Standard Studio

Κατοικία με μεγάλα ανοίγματα αλλά με υψηλή ιδιωτικότητα Αυτή είναι η σχεδιαστική φιλοσοφία του έργου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Άμστερνταμ και υπογράφεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Standard Studio σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Joyce Kelder.

nh25 loft by standard studio-p02nh25 loft by standard studio-p03nh25 loft by standard studio-p04nh25 loft by standard studio-p06nh25 loft by standard studio-p07nh25 loft by standard studio-p08

Σε ένα από τα σπίτια των καναλιών που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, οι αρχιτέκτονες Wouter Slot και Marc Brummelhuis, δημιούργησαν ένα σύγχρονο σπίτι με εσωτερική αυλή.

Από τον δρόμο μία μεγάλη διπλή γκαραζόπορτα σηματοδοτεί την είσοδο σε αυτό το υπόγειο σπίτι. Το πέρασμα μέσα από το γκαράζ, στο οποίο υπάρχει χώρος για ένα παλιό κλασικό αυτοκίνητο και για τα ποδήλατα, οδηγεί προς τον κυρίως χώρο. Ανάμεσα στην είσοδο και στον κυρίως χώρο, ένα καθιστικό με το home cinema εξυπηρετεί πολύ διακριτικά την ψυχαγωγία.

nh25 loft by standard studio-p09nh25 loft by standard studio-p11nh25 loft by standard studio-p12nh25 loft by standard studio-p13nh25 loft by standard studio-p14

Ο προϋπάρχον χώρος δεν είχε άμεσο φυσικό φως. Για να διορθώσει το πρόβλημα η ομάδα μελέτης του Standard Studio, σχεδίασε ένα εσωτερικό αίθριο στη μέση του χώρου φέρνοντας έτσι το φυσικό φως και τον αέρα.

Το γραφείο Robert Tediek Keukens & Interieur, οργάνωσε περιμετρικά του αιθρίου τις ζώνες χρήσης. Από την μία πλευρά τα υπνοδωμάτια, τα μπάνια και το γραφείο και από την άλλη σε έναν ενιαίο χώρο τοποθέτησε το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα.

nh25 loft by standard studio-p16nh25 loft by standard studio-p17nh25 loft by standard studio-p18nh25 loft by standard studio-p19

Για να προστεθεί περισσότερο φυσικό φως δημιουργήθηκαν στην οροφή έξι μεγάλοι φεγγίτες που παρέχουν πολύ φωτισμό στους χώρους. Παρόλο που η κατοικία βρίσκεται στη μέση μιας κατοικημένης αυλής, υπάρχει μεγάλη ιδιωτικότητα, επειδή δεν υπάρχει άμεσα ορατή σύνδεση με τα γύρω κτίρια.

Ουδέτερα χρώματα, δάπεδο τσιμεντοκονίας, φυσικά υλικά όπως το ξύλο, ο χάλυβας και το μάρμαρο, επιλεγμένα vintage έπιπλα και έργα τέχνης, προσφέρουν διακριτική πολυτέλεια και φινέτσα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας φωτεινός και ζωντανός χώρος που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής των ιδιοκτητών.

nh25 loft by standard studio-p21

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: standardstudio.nl