Αποκατάσταση διατηρητέας κατοικίας στον Ασκά της Λευκωσίας

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p01

Έργο: Συντήρηση - αποκατάσταση και προσθήκη σε διατηρητέα οικοδομή στον Ασκά
Αρχιτεκτονικό γραφείο: ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι
Αρχιτέκτονες: Γιάννης Αγησιλάου, Γιώργος Καλαβάς
Εμβαδόν: 173 τ.μ.
Περιοχή: Ασκάς, Λευκωσία, Κύπρος
Φωτογράφος: @ Χάρης Σολωμού (Architectural Photography)

Την συντήρηση και αποκατάσταση της διατηρητέας, παραδοσιακής κατοικίας που βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού Ασκάς στην Λευκωσία, ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο ΑΚ Αρχιτεκτονικό Εργαστήρι.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p02apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p03apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p04

Η κατοικία για χρόνια ήταν εγκαταλειμμένη, ώσπου, κάποια στιγμή, ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να προχωρήσει σε συντήρηση και αποκατάστασή της, με σκοπό να τη χρησιμοποιεί ως παραθεριστική κατοικία και, στο μέλλον, ίσως για μόνιμη διαμονή.

Οι χώροι οργανώνονται σε δύο επίπεδα.  Τόσο το πάνω όσο και το κάτω επίπεδο, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των υψομετρικών διαφορών, έχουν άμεση πρόσβαση στον δημόσιο δρόμο, έτσι που όλοι οι χώροι να είναι ουσιαστικά ισόγειοι.  Η επικοινωνία του πάνω και του κάτω επιπέδου γίνεται μόνο διαμέσου του δημόσιου δρόμου, χωρίς άλλη σύνδεση ή επικοινωνία μεταξύ τους.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p06apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p07apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p08

Το πάνω επίπεδο αποτελείτo από τρία δωμάτια: δύο παλαιότερα πετρόκτιστα, που ανοίγουν κατευθείαν στον δρόμο, και ένα νεώτερο από τούβλα, στο πίσω, σύνορο του οικοπέδου.

Το κάτω επίπεδο αποτελείτo από τέσσερις ανεξάρτητους μεταξύ τους χώρους: τρεις υπόσκαφους δίχωρους και έναν πολύ μικρότερο μονόχωρο.  Και οι τέσσερις χώροι ανοίγουν σε εσωτερική αυλή, με μαντρότοιχο και ξωπόρτι πάνω στον δρόμο.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p09apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p11apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p12

Στόχος της μελέτης των αρχιτεκτόνων Γιάννη Αγησιλάου και Γιώργου Καλαβά ήταν:

- Η αποκατάσταση και επανάχρηση της κατοικίας, έτσι που να μπορεί να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος του χαρακτήρα και της ιδιαιτερότητας του χώρου.
- Οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις όσον αφορά τη συντήρηση κυρίως της λιθοδομής, η οποία βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση, αφήνοντας ανέπαφο το χαλίκωμα, τα ανώφλια και τη δομή των κτισμάτων. Επίσης, αξιοποίηση (και επανάχρηση) του αυθεντικού υλικού στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
- Η εξασφάλιση της εσωτερικής επικοινωνίας τόσο των επιμέρους δωματίων μεταξύ τους, όσο και της πάνω με την κάτω στάθμη.
- Η αξιοποίηση της αυλής ως ζωτικού χώρου της κατοικίας, και
- Η εξασφάλιση του φυσικού φωτισμού, αερισμού και ηλιασμού των χώρων, χωρίς αυτό να αποβαίνει εις βάρος ή να προσβάλλει την αυθεντικότητα των χώρων.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p13apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p14

Η κύρια είσοδος της κατοικίας μεταφέρεται στο κάτω επίπεδο (διαμέσου του ξωπορτιού και της αυλής), έτσι που η αυλή ν’ αποτελέσει ζωτικό χώρο της κατοικίας, με την οργανική σύνδεση υπαίθριου, ημιυπαίθριου και κλειστού χώρου.

Το δίχωρο απέναντι από το ξωπόρτι στο βάθος της αυλής αποκαθίσταται (κατεδάφιση μεταγενέστερου, διαχωριστικού τοίχου, αποκατάσταση ανοιγμάτων) και χρησιμοποιείται πλέον ως ο χώρος διημέρευσης, με καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα. Μία η σκάλα, κατασκευασμένη από μέταλλο, γυαλί και ξύλο, εξασφαλίζει την κατακόρυφη εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των δύο επιπέδων.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p16apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p17

Το μικρό ανεξάρτητο δωμάτιο στην αυλή αξιοποιείται ως χώρος εργασίας/ γραφείο, ενώ το σώσπιτο στα ΒΔ φιλοξενεί τις βοηθητικές χρήσεις (χώρο υγιεινής, πλυσταριό, αποθήκη).

Όσον αφορά τον λινό, γίνονται οι στοιχειώδεις και άκρως απαραίτητες για τη συντήρηση και διατήρησή του στον χρόνο επεμβάσεις, διατηρώντας ανέπαφο τον ιδιαίτερο και ξεχωριστό του χαρακτήρα.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p18apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p19apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p21

Στο πάνω επίπεδο, το μεταγενέστερο βοηθητικό δωμάτιο κατεδαφίζεται και αντικαθίσταται από μια νέα, ελαφριά, μεταλλική κατασκευή, η οποία στατικά αυτονομείται σε σχέση με τα υπόλοιπα, πετρόκτιστα κτίσματα.

Η ένθετη, νέα κατασκευή (με χώρο υγιεινής εντός του «κουτιού» και χώρο ύπνου πάνω από αυτό) στο δίχωρο της πάνω στάθμης αφήνει τη δομή και την αίσθηση του συνόλου του χώρου ανέπαφα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί υποενότητες και διαφορετικές περιοχές προς χρήση.

apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p22apokatastasi-diatiriteas-katoikias-ston-aska-tis-lefkosias-p23

Δημοσίευση: Μίκα Παπαδοπούλου
Κείμενο: cy-arch.com
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: cy-arch.com