Ανακαίνιση Κινέζικου χωριατόσπιτου

renovated cottage in china-p01

Έργο: Renovated cottage in China
Design team: Christian Taeubert, Sun Min
Εμβαδόν: 76 τ.μ.
Περιοχή: : Bo Hai Zhen, Πεκίνο, Κίνα
Φωτογράφος: Boris Shiu, Christian Taeubert

Η σχεδιάστρια μόδας Sun Min και ο αρχιτέκτων Christian Taeubert ανακαίνισαν ένα παραμελημένο σπίτι που βρίσκεται σε ένα χωριό, λίγο έξω από το Πεκίνο.

renovated cottage in china-p02renovated cottage in china-p03renovated cottage in china-p04renovated cottage in china-p06renovated cottage in china-p07renovated cottage in china-p08

Οι Min και Taeubert, είχαν παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των ατόμων που εργάζονταν στην πόλη, στην πραγματικότητα έχει εγκαταλείψει τα χωριά. Οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι κυρίως παππούδες και εγγόνια.

Ο αγώνας να ανακτήσουν τον τρόπο ζωής τους μέσα από κοινωνικά βιώσιμους τρόπους είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα χωριά.

renovated cottage in china-p09renovated cottage in china-p11renovated cottage in china-p12renovated cottage in china-p13

Δεδομένης της εγγύτητας του Πεκίνου με τις γύρω περιοχές της υπαίθρου, όπως το Bo Hai Zhen, ο βασικός προβληματισμός του design team ήταν ο τρόπος που το χωριό θα ξαναζωντανέψει.

Ωστόσο για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, όπου η οικονομική πρόοδος έχει υστερήσει σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες πόλεις της Κίνας, το ζητούμενο είναι ο τρόπος που θα συγκλίνουν η παράδοση και η ανανέωση.

Προκειμένου να ανακαλυφθεί μία νέα ταυτότητα που θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στο χωριό, αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν αξίζει να διατηρηθούν τα παλιά σπίτια.

renovated cottage in china-p14renovated cottage in china-p16renovated cottage in china-p17renovated cottage in china-p18renovated cottage in china-p19

Πρόθεση της μελετητικής ομάδας ήταν να ανακατασκευάσουν ένα ακατοίκητο σπίτι 76 τ.μ., το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, αλλά είχαν καταρρεύσει οι περιμετρικοί του τοίχοι και στην εικόνα της εγκατάλειψης του, αντανακλούσε η μείωση του πληθυσμού.

Το ανακαινισμένο εξοχικό σπίτι διατηρεί πολλά από τα αυθεντικά ρουστίκ χαρακτηριστικά του, όπως την στέγη και τα ξύλινα δοκάρια. Τοπικά παραδοσιακά υλικά συνδυάστηκαν αρμονικά με κομψά μοντέρνα στοιχεία.

renovated cottage in china-p22renovated cottage in china-p21

Στον ενιαίο μακρόστενο χώρο, αναπτύσσεται, το σαλόνι, η κουζίνα με την τραπεζαρία και ένας χώρος ύπνου που τοποθετήθηκε στο ένα άκρο, σε μία ανυψωμένη πλατφόρμα. Το υπνοδωμάτιο και το μπάνιο τοποθετήθηκαν στο άλλο άκρο της κατοικίας πίσω από ένα διαχωριστικό τοίχο από ανοξείδωτο χάλυβα.

renovated cottage in china-p24

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: clouarchitects.com, archdaily.com