Λιτή μονοκατοικία με κυβιστικό σχεδιασμό

savion residence-p01

Έργο: Savion residence
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Neuman Hayner architects
Design Team: Sharon Neuman, Hila Tzur
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.000 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 380 τ.μ.
Περιοχή: Tel Aviv-Yafo, Ισραήλ
Φωτογράφος: Amit Gosher

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Neuman Hayner architects σχεδίασε μία μονοκατοικία για οικογένεια τεσσάρων ατόμων στο Τελ Αβιβ, την πόλη που είναι το οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό κέντρο του Ισραήλ.

savion residence-p02
savion residence-p04
savion residence-p06
savion residence-p07
savion residence-p09
savion residence-p11
savion residence-p12

Η μελετητική ομάδα Sharon Neuman και Hila Tzur, σχεδίασε δύο κύβους που χωρίζονται από ένα μακρόστενο διάδρομο, μήκους 4 μέτρων, δημιουργώντας ένα σπίτι με σχήμα "Γ".

Ο διάδρομος που χωρίζει την δημόσια από την ιδιωτική πτέρυγα, διαθέτει μεγάλα ανοίγματα ώστε να δείχνει σαν συνέχεια του αίθριου, το οποίο είναι και το κέντρο του σπιτιού.

savion residence-p14
savion residence-p16
savion residence-p17
savion residence-p19
savion residence-p21
savion residence-p22
savion residence-p23

Ο μπροστινός κύβος, διπλού ύψους, διαθέτει τους κοινόχρηστους χώρους: είσοδο, σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία (όλα στο ισόγειο) και χώρο μελέτης στον πρώτο όροφο.

Ο κύβος που περιλαμβάνει την ιδιωτική πτέρυγα, βρίσκεται στην πίσω πλευρά του οικοπέδου και έχει 3 ορόφους. Στο ισόγειο υπάρχει ένα καθιστικό, δύο παιδικά δωμάτια με τα μπάνια τους, ένας βοηθητικός χώρος για πλύσιμο-σιδέρωμα και ένα w.c. επισκεπτών.

savion residence-p24savion residence-p26savion residence-p27savion residence-p28savion residence-p29savion residence-p32savion residence-p33

Ο πρώτος όροφος διαθέτει το master υπνοδωμάτιο με en-suite μπάνιο και γκαρνταρόμπα. Μία γέφυρα ενώνει το υπνοδωμάτιο με τον χώρο μελέτης που βρίσκεται στον μπροστινό κύβο. Ένα μεγάλο αίθριο δίνει φυσικό φως και αέρα στο υπόγειο, στο οποίο τοποθετήθηκε ο ξενώνας, ένα ασφαλές δωμάτιο-καταφύγιο και μια αποθήκη.

Το πατάρι, που βρίσκεται πάνω από την κουζίνα και φιλοξενεί τον χώρο μελέτης, ενώνεται με το master υπνοδωμάτιο με μία γέφυρα πλάτους 1,20 μ., η οποία είναι κατασκευασμένη από λευκασμένο πεύκο και συνεχίζει ως λωρίδα στην κύρια κρεβατοκάμαρα και στο παρακείμενο ανοιχτό μπάνιο.

savion residence-p36savion residence-p38savion residence-p39savion residence-p42

Το μπαμπού σαν στοιχείο χρησιμοποιείται είτε ως φυσικό δέντρο στην πισίνα είτε ως κάγκελα στην εσωτερική σκάλα, είτε ως διαχωριστικό στους εξωτερικούς χώρους.

Κούνιες και κρεμαστά έπιπλα δίνουν μια ιδιαίτερη νότα που αφοπλίζει με την παιδικότητα που εκπέμπει.

savion residence-p45savion residence-p46savion residence-p47savion residence-p48savion residence-p49

Κείμενο: Μίκα Παπαδοπούλου
Κατηγορία: Αρχιτεκτονήματα
Πηγή: nh-arch.com